Sevdalinka je pjesma koja lomi dušu

Amira Medunjanin (Manuel ANGELINI)
Amira Medunjanin (Manuel ANGELINI)

U prvom koncertnom vikendu ovogodišnjeg 3. Avantgarde Jazz festivala 4. svibnja nastupa cijenjena bosanskohercegovačka pjevačica Amira Medunjanin, prozvana bosanskom Billie Holiday. Dan kasnije nastupa u 20 sati u umaškom Učilištu. Specijalizirala se za izvođenje tradicijske bosanske glazbe - sevdalinki, no, ona je otišla korak dalje od pukog reproduciranja te glazbe na konvencionalan način. Njezine su izvedbe meditativne, iskrene, decentne, ali duboko proživljene, u njima se osjećaju velika muzikalnost i jednostavnost svojstvene samo onima koji uspiju prodrijeti u srž posla kojim se bave.

- Koji ćete program izvesti na koncertu u Rovinju?

- Dolazim s postavom koju čine pijanist Bojan Zulfikarpašić, basist Nenad Vasilić i udaraljkaš Bachar Kalife. Predstavit ćemo pjesme s prošlogodišnjeg albuma "Amulette". Radi se o sevdalinkama i makedonskim pjesmama, te još nekima što će biti iznenađenje.

- Na koji način Vi obogaćujete tradicijsku bosansku glazbu i prilagođujete ju vašem karakteru?

- Potpuno sam sigurna da je situacija obratna, odnosno, sevdah mene obogaćuje i samim tim utječe na moj karakter. Odrastala sam u vremenu kada je sevdah bio popularna glazba koja je vrlo utjecala na moju osobnost. Sretna sam jer sam doživjela predivne trenutke u svijetu sevdalinke, a to je doista neprocjenjivo.

- Što sve utječe na estetiku vaše glazbe?

- Mnoge se stvari moraju poklopiti da bih bila zadovoljna. Perfekcionist sam što se toga tiče. Možda sam previše zahtjevna, ali kad želite iznijeti emocije koje sevdalinka nosi u sebi, bojim se da nema drugog načina. Znate, kad pjevate pojedine sevdalinke, duša se lomi. Istovremeno ste i tužni i sretni, i uzbuđeni i ljuti, a čovjek se s druge strane treba nositi s tim. Mislim da estetika uveliko ovisi o poetici. Držim da se više podsvjesno nego svjesno događaju određene stvari i ne možete puno utjecati na takav tijek događanja. (Razgovarao Davor HRVOJ/NL)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter