Sedmo izdanje u znaku 160 godina Uljanika

S prijašnjih izdanja Pula Boat Faira (Arhiva)
S prijašnjih izdanja Pula Boat Faira (Arhiva)

Naočale za virtualnu šetnju utrobom Uljanikovog broda, vanbrodski elektromotor, mnogo brodskih i vanbrodskih motora na fosilna goriva, te čitav niz druge brodske opreme moći će vidjeti posjetitelji Pula Boat Faira, manifestacije koja će se održati od 12. do 14. listopada u pulskoj marini Veruda. Najavljeno je to u ponedjeljak na konferenciji za novinare u prostorijama HGK - Županijske komore Pula.

Srijeda, 12. u 12 sati

Predsjednica HGK-ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić rekla je da će ovogodišnji 7. međunarodni sajam brodske opreme biti u znaku Uljanika, koji ove godine obilježava 160 godina, a čijim se rastom u Puli razvila ova industrija koju predstavljaju na sajmu. Livio Bolković, izvršni organizator sajma, predsjednik Strukovne grupe proizvođača brodske opreme i čelnik tvrtke Motortech Consulting je pak rekao da je svečano otvorenje u srijedu, 12. u 12 sati, a u 13.30 sati je prezentacija Uljanika u povodu njegovih 160 godina.

- Uslijedit će prezentacija američke tvrtke koja nudi program smanjenja potrošnje goriva i emisije plinova za brodske motore. Drugi dan sajma bit će u znaku susreta poslovnih ljudi iz brodarskih sektora, a trećeg dana dodijelit ćemo nagrade. Nagradit ćemo najbolji premijerno prikazan proizvod i najbolje od 30 izloženih fotografija iz ciklusa "riblje oko", rekao je Bolković.

Nabrajajući brojne domaće partnere sajma rekao je kako ove godine imaju i partnera iz Švicarske, tvrtku ABB, jednog od najvećih svjetskih proizvođača turbina. Zaključio je da na pulski sajam dolaze izlagači iz Slovenije, Njemačke, Češke, Turske, Italije i Srbije.

Jaklin Majetić je naglasila da je Novosadski sajam partner ovog pulskog sajma, te da će u Pulu doći predstavnici privrednih komora iz Srbije i Vojvodine.

Poticaj za školovanje

- Iduće godine očekujem veći nastup srpskih proizvođača brodske opreme, ako uspijemo postići sporazum s njihovim komorama da ih financijski potaknu, najavila je predsjednica HGK-ŽK Pula te pozvala mlade da dođu na sajam upoznati se s tim sektorom, a što im može biti poticaj da se školuju za zanimanja u brodograđevnoj djelatnosti.

Direktor sajma i direktor HGK-ŽK Pula Damir Sirotić izjavio je kako je ovaj sajam prilika za nove poslove malim proizvođačima brodske opreme, jer u Puli radi najveća brodograđevna industrija u Hrvatskoj. No, drži on, ovo je mjesto gdje će povezati znanstveni i gospodarski sektor. Važnost sajma su istakli Vesna Sajić, pročelnica Upravnog odjela za financije i opću upravu Grada Pule, te predstavnici Raiffeisen banke, Jadranskog osiguranja, Tehnomonta i S. M. internet tehnologije.

Anton Pletikos, glavni tajnik Zajednice tehničke kulture Pula, najavio je da će se na sajmu predstaviti i inovatori koji će izložiti svoje inovativne ideje vezane za more. Zaključio je da 7. međunarodni sajam brodske opreme završava jedriličarskom regatom u subotu, 15. listopada ispred Bunarine. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter