Sedam hrvatskih bendova u Beču i Bratislavi

U Beču će se predstaviti i riječki Jonathan
U Beču će se predstaviti i riječki Jonathan

Danas u Beču i Bratislavi počinje višednevna međunarodna glazbena konferencija "Waves Vienna", a ove je godine, uz Nizozemsku, po prvi put fokus konferencije na Hrvatskoj, koja je prepoznata kao vrijedan partner zbog rastućeg značaja glazbene industrije i činjenice da je stavljena na festivalsku mapu svijeta. Tom će prilikom hrvatski predstavnici približiti našu glazbenu scenu. Moto konferencije je "East meets West" pa je stoga ove godine dodana lokacija u Bratislavi, te će dva grada do nedjelje 5. listopada ujediniti klubove i javni prostor pod znakom Waves.

O glazbenoj sceni i tržištu

Danas, prvog dana konferencije, na rasporedu su panel rasprave "Glazbena scena u Hrvatskoj", a o sceni će govoriti Mate Škugor, organizator festivala SuperUho i Žedno Uho, Alen Matošović Topssy s Radija 808 te Krešimir Blažević s glazbenog portala Muzika.hr. Na panelu, pak, "Glazbeno tržište u Hrvatskoj" o raznolikosti ove rastuće branše govorit će dugogodišnji organizatori glazbenih događaja i promotori Mario Grdošić i Sanjin Đukić iz LAA agencije te Branko Komljenović iz izdavačke kuće Menart.

Panel "Kako najbolje raditi s Hrvatskom" okupit će iskustva o pristupanju hrvatskom tržištu, a govorit će Tomo in der Mühlen, vlasnik međunarodne tvrtke za autorska prava IDM Music, Dijana Lakuš, s iskustvom rada na festivalima u Hrvatskoj trenutno radi u produkciji Glastonburyja, Adnan Mehmedović, jedan od organizatora Fresh Island Festivala te Nick Hobbs iz međunarodne agencije Charmenko koja se bavi bookingom i na području Hrvatske.

Dobar međunarodni iskorak

Waves je i glazbeni festival koji okuplja jaka imena, lokalne glazbenike te predstavnike gostujućih zemalja. Hrvatsku ove godine u programu predstavlja sedam autora odnosno sastava. U Beču večeras nastupaju Jonathan, riječka petorka koja je u zadnjih godinu dana podigla veliki hype na sceni, naš najpoznatiji ženski indie trio Punčke, te MLAT, indie-mediteraneo-avant-math-pop-rock band. Seriju gostovanja nastavljaju i kantautorice Irena Žilić preksutra u Beču te Lovely Quinces sutra u Bratislavi. Punk noise pop band Vlasta Popić nastupa danas u Beču, a u Bratislavi sutra, kada će nastupiti i naš producent Davor O u live izdanju

Moderator svih hrvatskih panela je Edo Plovanić, suosnivač portala Muzika.hr, koji je pokrenuo inicijativu izlaganja hrvatskih glazbenih potencijala međunarodnom tržištu. On kaže da je "ovo velika prilika našim izvođačima kao i glazbenoj struci obzirom da je Waves Vienna dio European Talent Exchange Programa (ETEP i CEETEP), mreže koja je od 2006. iznjedrila izvođače kao što su Adele, Ellie Goulding, Lykke Li, Calvin Harris, Disclosure, Mumford & Sons, Editors, The XX, James Blake ili pak Chvrches. Mreža okuplja bookere, agente, managere, kao i festivale poput najvećeg europskog Glastonburryja, tu su Primavera i Nova Rock kao i naši susjedi Sziget i Exit festival, dok ju mi jako slabo koristimo pa ovo smatram i dobrim međunarodnim korakom". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter