Seasplash: Asian Dub Foundation rasplesao Pulu

Energije i dalje ima - Asian Dub Foundation (D. ŠTIFANIĆ)
Energije i dalje ima - Asian Dub Foundation (D. ŠTIFANIĆ)

Nije to bio podjednako energičan i uvjerljiv nastup kao 2003. godine u amfiteatru rovinjskog zabavnog centra Monvi, no to i ne treba previše čuditi s obzirom da je od njihovih udarnih albuma "Rafi's Revange", "Community Music" i "Enemy Of The Enemy" prošlo više od jednog desetljeća.

Unatoč tome, britansko-indijski kolektiv Asian Dub Foundation sinoć je na pulskoj tvrđavi Punta Christo, zadnje večeri 12. Seasplash festivala, izvedbama svojih najvećih hitova "Fortress Europe" (o neprihvatljivoj politici EU-a prema imigrantima) "Rebel Warrior", "Naxalite", "Flyover" i "Oil" masovno rasplesao raspoloženu publiku u dobro popunjenom prostoru ispred glavne pozornice.

Sastav koji od osnivanja ranih 1990-ih krasi energična mješavina socijalno angažirane poetike i elektronskih jungle ritmova, dub-reggae basova, punk gitara i indijskog etno naslijeđa, jednoipolsatni pulski koncert otvorio je pjesmama sa zadnjeg, prošlogodišnjeg albuma "The Signal and the Noise" (uvodnim instrumentalom "Howering", naslovnom te skladbama "Zig-Zag Nation" i "Stand Up"), a između je solo izveo Nathan "Flutebox" Lee, najavljen tom prilikom kao "Jimi Hendrix na flauti".

Ovi borci  za prava ugroženih i najglasniji predstavnici druge generacije getoiziranih imigranata, koji promoviraju uvjerenje da useljenici obogaćuju domicilnu kulturu, nisu se (što je zasmetalo jednoj Puljanki) publici obratili niti jednom političkom porukom pa tako ni, primjerice, glasom protivljenja aktualnom izraelskom krvavom udaru na palestinske civile u Gazi. No, to nimalo nije smetalo većini okupljenih, koji su se posve prepustili njihovoj energičnoj i plesnoj glazbi, a posebno u pjesmama koje goni dobar reggae jungle i drum and bass.

Koncertu ove britanske koncertne atrakcije prethodio je ne baš uvjerljiv, a niti odveć duhovit nastup Osječanina Kandžije i njegova benda Gole cure, dok je nakon nastupa Asian Dub Foundationa na nasuprotnoj Dubsplash pozornici glazbu puštao Abassi Hi Power. Iza ovog naziva krije se Neil Perch, osnivač Zion Traina, koji je sinoć prvi put nastupio na Seasplashu, a u ovom projektu njeguje tradiciju jamajčanskih izdanja koje objavljuje na formatima 7'' i 10'' na Deep Rooth labelu, podetiketi izdavačke kuće Universal Egg. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter