Sarandon i Lange u seriji o Joan Crawford i Bette Davis

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju se na američkoj kablovskoj televiziji FX počinje prikazivati serija redatelja Ryana Murphyja pod nazivom "Svađa: Bette i Joan", dramatizacija suparništva između dviju filmskih diva Joan Crawford koju utjelovljuje Jessica Lange i Bette Davis koju glumi Susan Sarandon, za vrijeme snimanja filma "Što se dogodilo s Baby Jane?".

Na premijeri serije održanoj u srijedu Sarandon (70) je za Reuters kazala da se mogla poistovjetiti s Bette jer "sebe nikad nije vidjela kao jednu od ljepotica", a Lange je kazala da je lik Joan Crawford u potpunosti suprotan njezinu privatnom karakteru. Naime, Craword je odrasla s nasilnom majkom i bila opsjednuta održavanjem imagea filmske dive te stalno živjela u strahu od siromaštva.

Lange (67) je zamijetila da se problemi glumica, iako je radnja serije smještena u šezdesetima, nisu bitno izmijenili.

"Ti su problemi vrlo aktualni. Jednako je aktualno ono kroz što su žene prolazile tada i danas... zapravo se ništa nije izmijenilo", smatra Lange. "Serija je mikrokozmos onoga kroz što žene općenito prolaze tijekom procesa starenja... postaju nevidljive, neprivlačne i nepoželjne".

Sarandon (70) smatra da je granica za godine kad je Hollywood glumice odbacivao poput starih krpa danas neznatno spuštena. Smatra i da danas majčinstvo neće glumici upropastiti karijeru. Navela je pritom svoj primjer - njezina je karijera procvala nakon navršenih četrdeset.

Joan Crawford i Bette Davis bile su velike suparnice i prije početka snimanja filma "Što se dogodilo s Baby Jane?, niskobudžetnoga psihološkog trilera/horrora o ostarjeloj glumici (Davis) koja u staroj holivudskoj vili drži u zatočeništvu svoju sestru paraplegičarku (Crawford). Film je snimljen 1962., u trenutku kada je obje glumice Hollywood pomalo počeo zaboravljati. Bette je imala 54, a Joan 58 godina.

No film je postigao iznenađujuć uspjeh, dobivši pet nominacija za Oscara te oživio posrnule karijere obiju glumica.

Tvorac serije Ryan Murphy kazao je da je priča o dvjema suparnicama istodobno dirljiva, emotivna, bolna i delikatna. "To je potresan portret dviju žena koje su bile žrtve muškaraca, medija i filmskih studija... zapravo, jedna poučna feministička priča", rekao je, dodavši kako mu se čini da se pitanje seksizma, mizoginije i diskriminacije prema godinama kod žena u Hollywoodu nije bitno promijenilo.

Uz Sarandon i Lange u seriji od osam epizoda igraju Catherine Zeta-Jones, koja će utjeloviti Oliviju de Havilland, Stanley Tucci koji će biti Jack Warner, Alfred Molina (Robert Aldrich), Kathy Bates i drugi. Izvršni producent filma je Brad Pitt. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter