S harmonikom u ruci i dobrom voljom u srcu

Armonike u Zabrežanima (M. RIMANIĆ)
Armonike u Zabrežanima (M. RIMANIĆ)

Harmonikaši iz raznih krajeva Istre okupili su se na 18. zabrežanskom susretu Armonike u Polju, pred marketom Polje, središtu istoimenog okolnog područja.

Svirači raznih uzrasta koji su u Zabrežane došli pokazati svoje umijeće, ali i razveseliti se uz poznate melodije, odsvirali su 35 točaka u kojima je sudjelovalo 60-ak izvođača. Naravno, najviše je bilo harmonikaša, ali i sastava u kojima se uz harmonike mogao čuti bajs, klarinet, bariton ili bombardin. Zapravo, specifičnost je ovog susreta, koji svake godine okuplja brojne ljubitelje harmonike, da uz harmonikaše nastupaju i svirači drugih instrumenata.

Repertoar je raznovrstan, od istarskih tradicijskih baluna, valcera i polki preko slovenskih valcera i polki do popularnih melodija odsviranih na harmonici.

U programu koji je vodila simpatična Martina Pereša nastupio je velik broj mladih izvođača, a upravo to posebno veseli glavnog organizatora Marija Zgrablića, koji je druženje i ove godine organizirao uz potporu Mjesnog odbora Zabrežani i Grada Pazina.

Veliki broj mladih, smatra Zgrablić, daje perspektivu ovom susretu na koji se dolaze družiti glazbenici, u prvom redu harmonikaši, ali i svi koji vole njihovu glazbu. Nakon gotovo dvosatnog koncerta druženje je nastavljeno do kasnih sati, kada su se mnogi harmonikaši i posjetitelji rastali s domaćim pozdravom "i k litu", zakazavši sastanak iduće godine na istom mjestu s harmonikom u ruci i dobrom voljom u srcu. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter