Rušenjem okvira do oslobađanja kreativnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebački soul funk jazz sastav Mangroove priredio je u subotu u pulskom caffe baru Mimozu opuštenu koncertnu večer punu kreativnosti, pozitivne energije, poznatih melodija i zaraznog groovea. Mada je sastav došao bez bas gitariste - kako je rekla pjevačica Željka Veverec, on je u vrijeme kad je Mangroove u subotu svirao u Mimozi bio u rađaoni te je postao sretni otac - i u formaciji trija Mangroove su servirali pravu klupsku glazbenu poslasticu kakva nije baš česta na pulskim koncertnim pozornicama.

Uz vrhunsku pjevačicu Željku Veverinec, nastupili su još klavijaturist Toni Starešinić, koji je svojim glazbenim umijećem stvarao bogatu zvučnu sliku gotovo polifonijski balansirajući između harmonija, bas linija i melodijskih linija, a ovu glazbenu priču sjajno je začinio Đuro Dobranović na cahonu i udaraljkama. Sveukupno - iako možda instrumentarij na prvi pogled izgleda poprilično šturo, ovaj trio je pružio večer zaraznog groovea koji je brojnu publiku u Mimozi namamio na ples, ali i izuzetno zanimljivih glazbenih rješenja koja su u punom sjaju pokazala kreativnost ovog trija. Jer na repertoaru, uz dobro znane pjesme Mangroovea poput "Ljubavna", našle su se i obrade poznatih hitova ali u apsolutno drukčijem ruhu - tako su Mangroove izveli pjesme Amy Winehouse "Back to Black", pa jazz klasik "Fever" u koju su ukomponirali i "Ja bi preživio" Dina Dvornika, a sasvim neočekivano se tu našla i poznata dječja pjesmica "Zeko i potočić" gdje su glazbenici definitivno srušili sve barijere konvencionalizma i okvire žanrova i u potpunosti oslobodili svoju kreativnost. Upravo u tim trenucima dešava se magija - jer oni toliko dobro poznaju glazbu i ono što čine, da u trenutku stvaraju nešto novo, osvježavajuće i nadasve neponovljivo, uvijek se držeći vrlo visokih kriterija kvalitete.

Oduševljena publika dugim aplauzima i povicima nagradila je sjajnu svirku Mangroovea, te na kraju i pozvala glazbenike na bis, na što su oni izveli klasik "Samo jednom se ljubi". I kao trio, Mangroove donose razigranu glazbu s izuzetnom dozom kvalitete i sofisticiranosti, te je njihov koncertni nastup sigurno jedan od onih koji će publici ostati u dugom sjećanju. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter