Rovinjski je ETNOFILm prepoznala lokalna publika

Bojan Mucko, voditelj programa i Vjekoslav  Gašparović
Bojan Mucko, voditelj programa i Vjekoslav Gašparović

Riječima dobrodošlice Tamare Nikolić Đerić, voditeljice projekta, u rovinjskom je Multimedijalnom centru otvoreno 7. izdanje ETNOFILma. Čast da otvori Festival, pripala je dokumentarnom filmu Olesya Molchanova "Šojk" o starijoj stanovnici Urmudske Republike, u kojoj su nekoć djeci radi bržeg ozdravljenja nadijevali imena životinja i biljka.

Gašparović - jedini istarski predstavnik

Ipak, prava svečanost otvaranja, koja se dogodila nakon  cjelodnevnog prikazivanja odličnih dokumentarnih filmova, odigrala se navečer i to prikazivanjem filmova "S Vama kroz život" rovinjsko - pulskog autora Vjekoslava Gašparovića i filma "Niti" mlade švicarske redateljice Babette Bürgi.

Gašparović, kao jedini istarski predstavnik, predstavio je svoj kratkometražni film kojim je na primjeru uzimanja hrane želio potaknuti gledatelje da razmisle, prihvaćaju li stvari kakve nam se serviraju ili sami preuzimaju odgovornost. Bürgi je pričala priču o ljudima iz  transrodnih zajednica u Zapadnoj Europi koji se na vizualno dojmljive načine bore za svoj fluidni identitet. Po njenim riječima imala je dva cilja - zadržati znanstvenu vjerodostojnost ali ipak napraviti zanimljiv film za širu publiku.

Nakon filma dvoranu MMC-a je ispunila glazbena "Marija", pjesma momaka iz fantastične pazinske skupine Veja. U gotovo dvosatnom nastupu, mnogobrojna se publika rasplesala i dobro zabavila te uz izvedbu starih hitova imala prilike poslušati i dvije nove stvari - "Galižansku" i "Mantinjade".

Publika napunila dvoranu

"Noćnim" je projekcijama i koncertu, prisustvovao i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije koji je aludirajući na sedmu i navodno nesretnu godinu braka, pohvalio organizatore kazavši da je itekako očit napredak festivala od prvog izdanja do danas. Jer, u toj je prvoj ediciji publika popunila tek prva tri reda u dvorani koja je ove godine ispunjena. Šaleći se , dometnuo je i da se nada da ovo nije vrhunac i da sedma festivalska godina, kao godina braka neće biti kobna.

Obraćajući se publici pristigloj iz svih krajeva Istre, Tamara Nikolić Đerić, nije krila zadovoljstvo postignutim pa je jednostavnim riječima zaključila "Rovinjski je ETNOFILm prepoznala lokalna publika".

Organizaciju ETNOFILm-a potpisuju djelatnici Etnografskog muzeja Istre. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter