Rojc: Fotografiranje antifašističkih spomenika

Projektom se želi propitati odnos spram naslijeđa antifašističke borbe
Projektom se želi propitati odnos spram naslijeđa antifašističke borbe

Želeći kod mladih generacija, ponajviše srednjoškolaca i studenata, pobuditi interes za očuvanje spomenika antifašizma te pritom, bez nacionalnih, dnevnopolitičkih ili demagoških prizvuka, otvoriti sve aktualniju temu uz preispitivanje naslijeđa antifašističke borbe na ovim prostorima, danas će se u 11 sati, u prostorijama Hacklaba Monte Paradiso u prizemlju Rojca (desno) održati besplatna i svim zainteresiranim otvorena fotoradionica, na koju treba donijeti samo fotoaparat.

Nakon što se polaznici okupe u Hacklabu Monte Paradisa, radionica će se nastaviti na pulskim ulicama fotografiranjem postojećih spomeničkih lokacija u užem gradskom centru, pod vodstvom Damira Batarela i Romana Perica, članova riječke udruge Škatula. Ovom fotoradionicom počinje projekt "Naslijeđe borbe" koji zajednički provode Škatula iz Rijeke, Monteparadiso iz Pule, Info-zona iz Splita i KA-Matrix iz Karlovca.

Velik broj spomenika devastiran je ili uništen početkom devedesetih pa će se tijekom projektnih aktivnosti kontaktirati relevantne institucije, organizacije i stručnjake kako bi se ažurirao registar trenutnog stanja u tri grada/županije. Projektom "Naslijeđe borbe" želi se propitati odnos spram naslijeđa antifašističke borbe 20. stoljeća kroz odnos spram spomeničke baštine, raširenosti, pozicija i stanja te stvarne umjetničke vrijednosti.

Terenskom dijelu radionice fotografiranja prethodit će uvod u kojem će polaznicima biti pojašnjeni razlozi pokretanja projekta te će okupljeni biti upoznati s tehničkim detaljima terenskog fotografiranja ovog tipa. Prikupljene fotografije lokaliteta bit će objavljene na Facebook stranici i povezane (linkane) na Google Map.

Projekt "Naslijeđe borbe" odvija se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba - gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport i Zaklade Kultura nova. Projekt se odvija u Karlovcu, Rijeci, Puli i Splitu kroz tri segmenta: otvorenu debatu o stanju i odnosu spram spomenika, fotoradionicu - dokumentiranje, pozicije i online galeriju objavljene na Google Map i Facebooku te izložbu fotografija i program uz otvaranje izložbe. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter