Robertissima III najbrže ukrotila tršćansku buru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Eol je žestoko prijetio, ali je na kraju ipak bio saveznik jedriličarima. U subotu je bura puhala jačinom čak do 80 čvorova, jučer se primirila i u Tršćanskom zaljevu pojavila u idealnoj mjeri, taman da posluži kao pogonsko gorivo za 1.681 prijavljenu jedrilicu na 47. izdanju Barcolane, najmasovniju svjetsku regatu.

Pomaknut start

Organizatori su pomaknuli start za dva sata, na pola sata iza podneva, poslušali su savjete meteorologa, i - pogodili s vremenskim uvjetima.

Peterostruki uzastopni pobjednik Esimit Europa ove godine nije jedrio na sjevernom dijelu Jadrana, što je dalo priliku "običnim smrtnicima" da se upišu na zlatnu listu pobjednika velike tršćanske regate. Najbolje ju je iskoristila posada Robertissime III, 22-metarske jedrilice za čijim je kormilom bio Roberto Tomasini kojemu je taktički pomagao višestruki svjetski prvak Vasco Vascotto, koja je 18 nautičkih milja prejedrila za sat, 18 minuta i 25 sekundi. Očekivala se velika borba između ove pretežno tršćanske posade i slovensko-talijanske kombinacije na jedrilici Jena No Borders Team, ali je na kraju "vječita druga", predvođena Mitjom Kosminom i Furiom Benussijem, i ostala druga. Maksi krstaš, koji je u 13 nastupa na Barcolani pobijedio samo 2009. godine, zaostao je na cilju ispred Piazze Unita više od šest minuta.

Sjajan Shining Umag

Pravi otpor Robertissimi pružio je samo u prvoj dionici regate, do bove na talijansko-slovenskoj granici, koju je prošao sa samo 48 sekundi zaostatka. Treće mjesto na postolju pripalo je posadi Pendragona sa skiperom Robertom Zambellijem, a odmah do najbržeg trojca probio se čuveni Paul Cayard, pobjednik America"s Cupa, za kormilom nekadašnjeg pobjednika Fiumanke, jedrilice Onboard Anywave.

Najbolji rezultat od dvadesetak hrvatskih posada ostvario je, već po tradiciji, Shining Umag-Umago Maxi, trostruki pobjednik Fiumanke i svojedobni slavodobitnik Barcolane, za čijim je kormilom bio Željko Perović. Loš izbor pozicije na startu nadoknadio je u drugom dijelu regate u kojem se na koncu probio na deveto mjesto. Samo poziciju ispod plasirala se posada Molo Longa koja je na jedrilici nekad znanoj po nazivu TuttaTrieste ugodno iznenadila zapaženim nastupom u konkurenciji glomaznijih i bržih krstaša. Rajko Kujundžić za kormilom ove 16-metarske morske jurilice znao je izabrati pravu stranu na startu regate te je na prvoj bovi okrenuo čak na četvrto mjesto, iza neprikosnovenog dvojca na čelu i legendarnog Dušana Puha na Velikom Viharniku. Ipak, u nastavku je riječki skiper morao priznati nadmoć dužih jedrilica, no plasman među deset najboljih velik je uspjeh njegove posade.

Rezultati: 1. Robertissima III (Roberto Tomasini), 2. Jena No Borders Team (Furio Benussi), 3. Pendragon (Roberto Zambelli), 4. Onboard Anywave (Paul Cayard), 5. Veliki Viharnik (Dušan Puh), 6. Idrusa Calvi Network (Paolo Montefusco), 7. Unipol (Andrea Micalli), 8. Tempus Fugit (Marco Furlan), 9. Shining Umag-Umago Maxi (Željko Perović), 10. Molo Longo TuttaTrieste (Rajko Kujundžić). (Izvještavaju Boris PEROVIĆ i Damir ŠKOMRLJ)


Podijeli: Facebook Twiter