Razgaljena makedonsko - pulska duša


Utjelovljujući možda najvjernije makedonsku dušu - i onu njenu suptilnu, nježnu, napaćenu ili zaljubljenu stranu, kao i onu radosnu, razigranu, temperamentnu, ne i razuzdanu stranu - makedonska izvorna glazba ima mnoge poklonike i izvan Makedonije.

Pokazao je to i preksinoćni odlično posjećen koncert vokalno instrumentalne skupine Despina u pulskom Domu branitelja, čiji je nastup, iz pjesme u pjesmu, izazivao sve dulje aplauze i ovacije publike.

Univerzalnu privlačnost zvuka i pjesme toplog, blagog, južnog makedonskog podneblja u ovom slučaju ilustrira i činjenica da u sastavu Despine ima puno Hrvata, i među 15 pjevačica odjevenih u živopisne narodne nošnje iz Povardarja, još više u sedmeročlanom ansamblu dobrih pulskih glazbenika, opremljenim tradicionalnim i modernim instrumentima, a koje sve zajedno već sedam godina suvereno vodi Toni Pernić.

Vrhunci koncerta svakako su odlična i nadahnuta izvedba dirljive pjesme "Lihnida", kao i vesele i razigrane "Kaljo, Kalino, devojče". Pjesmu, pak, "Belo lice ljubam jas (Šek'erna)" izvele su dvije solistice, čiji je pogođen, srčan dvoglas izmamio dugi pljesak publike. Subjektivno, pak, izdvajam "Ne si go prodavaj, Koljo, čiflikot".

Koncert su otvorili s "Lele Jano", pjesmom posvećenom velikanu makedonske nacionalne i kulturne povijesti Gocetu Delčevu; bilo je tu i ora ("Dračevsko oro", "Pajduška"), a nastup je zaključen svima poznatom "Bitola, moj roden grad".

Prekjučerašnji, već tradicionalni proljetni nastup Despine organizirao je Makedonski kulturni forum iz Pule; unutar kojeg i djeluje ova skupina, a Despina 10. lipnja nastupa i u rovinjskom Multimedijalnom centru.

Publiku su uvodno pozdravili istarska dožupanica Giuseppina Rajko, izrazivši u ime župana podršku očuvanju makedonskog nacionalnog izričaja i kulturne baštine koju približavaju svojim sugrađanima, a prije nje predsjednik Makedonskog kulturnog foruma Aldo Kliman, najavivši pjesme o ljubavi, ljubavi i - ljubavi. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter