Rakalj: Intimistički koncert Dragojevića i Hausera

Oliver Dragojević i Stjepan Hauser na brodu
Oliver Dragojević i Stjepan Hauser na brodu

Oliver Dragojević i Stjepan Hauser otvorili su sinoć Rakljansko kulturno ljeto koncertom na brodu u uvali Kalavojna, a nastup je nosio prigodan naziv "Ko brod u boci".

Dvojica istaknutih glazbenika koji su svoju suradnju već ovjekovječili i jednim albumom nizalo je Oliverove hitove koje je mogao prepoznati i netko tko nije obožavatelj njegov obožavatelj.

Doista, teško je ne prepoznati evergreene kao što su "Skalinada", "Oprosti mi, pape", "Bez tebe", "Vela Luka", "Podsjeti me što to bješe ljubav" i mnoge druge koji su dio hrvatske pop pjesmarice. Osim toga, Dragojevića i Hausera vuče i ljubav prema ovom kraju, Oli je ovdje čest gost dok je Hauser, danas svjetska zvijezda zahvaljujući dvojcu 2Cellos, tu odrastao.

Ipak, unatoč neprikosnovenom ugledu koju ova dva glazbenika uživaju, publika je njihove izvedbe u većini slučajeva popratila prilično mlakom reakcijom. Elokventni Dragojević se, kao i uvijek, trudio motivirati okupljene koji su zaposjeli uvalu, ne samo na kopnu, nego su koncert pratili i u barkama.

Legendarni Oli dan prije imao je koncert u Dubrovniku, no unatoč svemu atmosfera prije nastupa i za vrijeme tonske probe u Kalavojni obećavala je dobar koncert. Dragojević i Hauser se i dalje odlično nadopunjuju, Dragojević na klavijaturama, a Hauser  violončelom izvode vječne skladbe legendarnog Dalmatinca koje u ovoj kombinaciji zvuče prilično intimistički.

Među mnogim kvalitetnim izvedbama koje smo sinoć čuli, s obzirom na mjesto, kao najbolje pogođenu skladbu izdvajamo "Galeb i ja". Nju je i publika odlično primila no umjesto da to bude prekretnica i podigne atmosferu izgleda da se kemija izgubila između broda i kopna.

Možda su dvojica glazbenika bili malo predaleko od publike, sjećamo se odličnih nastupa na svetoj Agniji prošlih godina u sklopu ove manifestacije gdje je prvi red publike bio tik do izvođača i gdje je atmosfera bila uzavrela od početka do kraja.

Dragojević se trudio navući publiku da glasno zapjeva, čak bi ju povremeno podboo duhovitim komentarima a jednom ju je pokušao motivirati krenuvši pjevati refren "Cesarice", čisto da vidi kako će publika reagirati, a ona je to bez problema prihvatila i snažno zapjevala, no Dragojević je to odlučio pustiti za kasnije. No, čim se pred kraj nakratko povukao kako bi se zagrijao (noć je ipak bila prilično friška) i prepustio fokus Hauseru dio publike krenuo je prema izlazu.

Pet pjesama kasnije koncert je završio, ali od očekivanog bisa i "Cesarice" nije bilo ništa. Tek je šačica pokušala dozvati glazbenike natrag, no većina se već polako, ali sigurno uspinjala zamračenom šumskom stazom ka Raklju.

Ovaj koncert organizirala je Turistička zajednica općine Marčana, a Hausera i Dragojevića sada očekuje nastup i na Splitskom festivalu. (M. RADIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter