Radim za bendove koji mi se sviđaju

(M. RADIĆ)
(M. RADIĆ)

Izložba plakata zagrebačkog dizajnera, ilustratora i strip crtača Igora Hofbauera otvorena je preksinoć u Dnevnom boravku Rojca. Hofbauer se predstavio tek nekima od plakata koje je kreirao, a ovdje ih je izloženo 40-ak nastalih kroz desetak godina i to su plakati za razne koncerte održanih u zagrebačkoj Močvari i drugim klubovima. Hofbauer je vezan i za kolektiv strip autora Komikaze, a valja spomenuti i da su mu neki radovi uvršteni u enciklopediju rock plakata "The art of modern rock: The poster explosion" u Americi.

Živopisni plakati

Hofbaueru definitivno ne nedostaje ideja pa se ovdje mogu pogledati zbilja živopisni i nadasve originalni plakati koji najavljuju koncerte grupa kao što su Let 3, Bambi Molesters, Goribor, Pere Ubu i drugih glazbenika, a svaki od tih plakata priča neku priču. Na jednom plakatu tako je Hofbauerov otac dopustio mu da nacrta njegovo lice jer ima glavu koja ga je uvijek podsjećala na Franza Josefa pa je to Hofbauer iskoristio. Na drugom mjestu prikazuje sve nedaće s kojima se susreće netko tko radi ovakve crteže, od boli u kičmi, problema s očima te previše puši i pije. To je napravio kao zadatak na temu rada pa zato piše "Work". Na jednom plakatu koji najavljuje Let 3 vidi se Darth Vader iz "Zvjezdanih ratova" no neke je zasmetalo što lijevom rukom prikazuje podignuta tri prsta. To u kombinaciji s dva podignuta prsta desne ruke asocira na L i 3 i dakle na naziv benda, no nekima to vuče i neke političke asocijacije.

Hofbauera je okupljenima predstavila voditeljica Dnevnog boravka Ana Orsag a on je objasnio da su na plakatima između ostalog likovi njegovih prijatelja, na jednom je njegov otac a nekima su, kako reče u šali, „samo majmuni“.

Plakati za bendove

Kazao je da se voli dobro zabavljati dok ovo radi, a odgovarao je i na pitanja posjetitelja pa ga je netko upitao je li mu ikad netko odbio nacrtati neki plakat. Hofbauer se na to prisjetio jednog tipa koji se preznojavao koliko mu je bilo loše ovo što mu je Hofbauer napravio.

- Uglavnom radim za bendove koji mi se sviđaju, a oni koji mi se ne sviđaju me niti ne zovu, objasnio je Hofbauer. Ispričao je da je jedan plakat napravio i za bend Živo blato koji vodi Siniša Vuco, inače poznat po lakim notama iako u ovom bendu izvodi žestoki rock, ali za sam plakat autor kaže da nije bio zadovoljan.

Napomenuo je da ne živi od izrade plakata već od ilustracija, omota za knjige, pa tako uspijeva nekako platiti račune. Kada se radi o crtanju plakata, samo kaže da je u 50 posto slučajeva to čisti entuzijazam i da mu nikad nijedan plakat nije donio neke novce.Posjetiteljima se ukratko predstavio i Toni Šarić, direktor vinkovačkog Dokumentarnog rock festivala (DORF) budući da su večer kasnije na programu u Dnevnom boravku bile projekcije dokumentaraca o Marku Brecelju i grupi Punčke.

Izložba je otvorena do trećeg listopada nakon čega slijedi izložba punk fotografija. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter