Pulski "Svjetleći divovi" osvajaju London i New York

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Projekt rasvjete pulskih dizalica "Svjetleći divovi" pulskog dizajnera rasvjete Deana Skire i njegove tvrtke "Skira", realiziran u suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule i brodogradilištem Uljanik uz potpore sponzora i donatora, osvojio je nagradu LDA Lighting Design Award 2015 Commended, dok je Skirina inovativna svjetiljka Trick proglašena najboljom vanjskom svjetiljkom godine.

Skirini projekti natjecali su se za prestižnu nagradu u čak tri kategorije, a svečana dodjela održala se u London Hiltonu pred brojnim uzvanicima i predstavnicima industrije rasvjete. Nagradu za svjetiljku Trick preuzeo je Dean Skira, zajedno s članom uprave Massimilianom Guzzinijem, predstavnikom tvrtke iGuzzini koja je proglašena proizvođačem godine.

Britanski časopis Lighting, organizator ove nagrade utemeljene 2002. godine, dodjeljuje priznanja najuspješnijim projektima i proizvodima u 18 kategorija, za koje su se natjecala 123 prijavljena projekta iz cijelog svijeta.

Trick, predstavljen na prošlogodišnjem sajmu Light+Building, već je osvojio zlatnu nagradu Delta d'Or za najbolji industrijski dizajn u Barceloni, WIN nagradu i Lux Award za svjetiljku godine u Londonu. Inovativni rasvjetni instrument dio je nove linije Graphic lighting kojim je moguće postići kreativne svjetlosne efekte u prostoru.

Projekt pulskih dizalica također je primio brojna domaća i inozemna priznanja, te su mu dodijeljene nagrade za inovaciju godine Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Istarske županije, dok je u Dubrovniku nagrađen s people.city.light nagradom.

Pored osvojene LDA nagrade u Londonu, najnovije priznanje stiže iz New Yorka gdje su dizalice proglašene finalistom nagrade Architizer u kategoriji arhitekture i svjetla (svečana dodjela je 15. svibnja), za koju se može glasati i online na službenim web stranicama. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter