Pulske Teranke osvojile zlato u Italiji


Od 30. rujna do 4. listopada ženska klapa Teranke, koja djeluje pod okriljem Puhačkog orkestra grada Pule, predstavljala je Istru i Hrvatsku na 1. međunarodnom natjecanju i festivalu zborova i vokalnih skupina "Puccini" u Torre del Lago u Italiji i vratila se s osvojenim zlatom u folklornoj kategoriji.

Istaknuto natjecanje

Pulska klapa osvojila je zlatnu diplomu u folklornoj kategoriji, kao najmanja skupina na festivalu, među zborovima iz Latvije, Slovenije, Hrvatske, Izraela i Indonezije. Klapa se predstavila s pjesmama "Ne biž suzi" (Vinko Didović), "Na voj zemlji pripošćenoj" (Mojmir Čačija), "Grlice moja mila" (Duško Tambača) i narodnim dalmatinskim napjevom "Sagradit ću kuću" (Joško Ćaleta).

Festival se održavao u općini Viareggio, u kojoj je rođen poznati skladatelj Giacomo Puccini pa stoga festival nosi u naslovu njegovo ime. Riječ je o jednom od najistaknutijih natjecanja u  kojem sudjeluju zborovi iz svih zemalja svijeta u osam kategorija profesionalno i amaterski: mješoviti zborovi sa zadanom skladbom, mješoviti zborovi bez zadane skladbe, ženski i muški zborovi, dječji zborovi, ansambli-vokalne skupine, sakralna i folklorna kategorija.

O nagradama je odlučivao tročlani ocjenjivački sud: Giovanni Acciai (Italija), Annlaug Hus (Norveška) i Katie Thomas (Velika Britanija), a budno oko festivala bio je umjetnički direktor festivala Romans Vanags (Latvija). Cijeli festival je organizirala neprofitna, kulturno-umjetnička organizacija Interkultur koja organizira različite festivale i manifestacije diljem svijeta.

Nakon natjecanja svi natjecatelji su imali priliku porazgovarati sa svakim članom žirija o svojim izvedbama. Iako su bile nammanja skupina natjecanja, Teranke su bile iznimno zamijećena, a tročlani žiriji ih je pohvalio za izvrsnu interpretaciju, kvalitetan i čist zvuk, uigranost u izvođenju, a najviše pohvala su dobile za muzikalnost koja se očitovala velikim dinamičkim kontrastima.

Petnaest zborova

Na festivalu je sudjelovalo 15 zborova iz Norveške, Italije, Latvije, Kine, Indonezije, Izraela, Češke, Slovenija, Islanda, Gruzije, Rumunjske i Hrvatske. Cilj festivala bio je usmjeren na uspostavljanje odnosa među zborovima, pa se tako osim samog natjecanja, održalo i nekoliko koncerata na kojima su nastupili sudionici festivala.

Teranke su pjevale na prijateljskom koncertu koji se održao u poznatoj koncertnoj dvorani "Enrico Caruso" u Torre del Lago gdje su se talijanskoj publici predstavile s istarskim i dalmatinskim klapskim napjevima: "Balun" (Bruno Krajcar), "Okruk selo" (Duško Tambača), "Kolo svetog Roka" (Joško Ćaleta), "Golubice nemoj spati" (Eduard Tudor) i "Žažara" (Roberto Pilepić, obrada. Saša Matovina).

- Publika nije skrivala oduševljenje kao ni ostali sudionici, stoga smo bile nagrađene velikim pljeskom i ovacijama, a stekle smo i mnoga nova prijateljstva, vele Teranke.

Važno je istaknuti da su Teranke na ovo gostovanje otputovale uz financijsku potporu Istarske Županije - Odjela za međunarodnu kulturnu suradnju, Grada Pule te uz potporu Puhačkog orkestra grada Pule pod čijim okriljem djeluju od samoga osnutka.

Unatoč odsutnosti dviju članica, Morene Peruško Butorac i Jadranke Celić Bernaz, Teranke su, iako u manjem sastavu, postigle sjajan uspjeh za koji je zaslužan i voditelj klape Danijel Dražić te Valentina Jurič, Gordana Žgomba, Melanie Andrić Vurušić, Kristina Puh Leko, Diana Mirković i Denisa Mravičić. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter