Pulska Arena čeka Massive Attack!

Massive Attack
Massive Attack

Impresivna audio video produkcija i najveća ikad postavljena glazbena bina u Areni osigurani su za sutrašnji pulski koncert kultne britanske trip hop grupe Massive Attack na otvaranju petog izdanja Dimensions festivala, koji će se zatim od četvrtka do nedjelje odvijati na i uokolo štinjanske tvrđave Punta Christo.

Glazbeno i vizualno produktivni

Nije mali broj upućenih u recentna glazbena ostvarenja koji iste večeri u pulskom amfiteatru, i više od Massive Attacka, žele uživo poslušati i vidjeti raritetan nastup 35-godišnjeg američkog saksofonista, skladatelja, producenta i lidera benda Kamasija Washingtona, čiji je prošlogodišnji debitantski trostruki album "Epic" glazbena kritika dočekala superlativima. Osim što je po sebi znakovito da se netko u prvijencu predstavlja trostrukim albumom, zanimljivo je da svaki od povezana tri albuma traje sat vremena ("The Plan", "The Glorious Tale" i "The Historic Repetition") - sveukupno 173 minute! Kamasi će u Puli nastupiti u sklopu svoje velike svjetske turneje i u pratnji osmeročlanog orkestra, a sutra sviraju od 20.30 do 22.30 sati.

Zatim binu ustupaju Massive Attacku, koji svira iduća dva sata, do 30 minuta nakon ponoći, nakon čega slijedi završni nastup iskusnog američkog DJ-a Moodymanna, poznatog po vještom spajanju nespojivih glazbenih žanrova.

Nakon pet godina diskografske tišine, bristolski glazbenici iz skupine Massive Attack ove su godine izuzetno produktivni na glazbenom i vizualnom polju. Početkom godine izdali su EP "Ritual Spirit" na kojem se okupio veći broj nekadašnjih suradnika na čelu s Trickyjem, a krajem srpnja objavili su i tri nove pjesme koje nagovještaju novi album najavljen za kraj ove godine.

Gotovo sve pjesme prate izuzetni video radovi eminentnih režisera s protagonisticama poput velike glumice i oskarovke Cate Blanchett, kolegice joj Rosamund Pike, svjetskog supermodela Kate Moss i kosovske glumice Arte Dobroshi.

Među najcjenjenijim jazzerima današnjice

Poznati po svojim istovremeno vizualno spektakularnim te politički i socijalno osviještenim nastupima, Massive Attack u Pulu stižu s vlastitom velikom produkcijskom podrškom, impresivnim video zidom i svjetlosnim efektima. Devet glazbenika prati 27 članova tehnike i menadžmenta.

Pored ključnih članova benda - Roberta 3D Del Naje i Granta Daddy G Marshalla - na pulskoj će pozornici gostovati i jamajčanski roots reggae pjevač Horace Andy, čiji je glas obilježio album "Blue Lines", pjevačica Deborah Miller (alternacija glasu Share Nelson na pjesmama "Unfinished Sympathy", "Safe From Harm" i "Daydreaming" te britanski kantautor i producent Azekel, suradnik na pjesmi "Ritual Spirit" s istoimenog, posljednjeg EP-a.

Sutrašnji, pak, nastup Kamasija Washingtona u Areni bit će prvi hrvatski nastup ovog hvaljenog glazbenika i jednog od najcjenjenijih jazz glazbenika današnjice. Osim po suradnji s višestrukim dobitnikom nagrade Grammy Kendrickom Lamarom na njegovom posljednjem albumu "To Pimp A Butterfly", Washington je prošle godine pokorio publiku i kritiku debitantskim trostrukim albumom "The Epic" - svojevrsnom posvetom soul-jazzu, Johnu Coltraneu, Milesu Davisu i američkom fusion-jazz sastavu Weather Report. The Guardian ga je svrstao na osmo mjesto liste najboljih albuma u prošloj godini.

Apsolutno je zabranjeno profesionalno snimanje videa za vrijeme koncerta Massive Attacka!

Akreditirane profesionalne fotografe britansko-hrvatski organizatori Dimensions festivala detaljno su upoznali s festivalskim pravilima, pa im je tako, između ostalog, posebno istaknuto: "Apsolutno je zabranjeno profesionalno snimanje videa za vrijeme koncerta Massive Attacka!"

- Akreditirane press video kamere će za vrijeme koncerta Massive Attacka biti skupljene i isključene kod FOH miksete. Bilo koji novinar ili akreditirani novinar koji bude uhvaćen u snimanju tijekom izvedbe Massive Attacka biti će udaljen iz amfiteatra te će sadržaj s kamere biti izbrisan, upozoravaju organizatori.

Posjetiteljima je, pak, dozvoljen unos osobnih fotoaparata (ne profesionalne opreme za snimanje), video kamera i mobilnih telefona u amfiteatar, te ih, kako kažu organizatori, "mi ne možemo i ne želimo sprječavati u korištenju takvih uređaja".

- Slobodni ste snimati svoj posjet koncertu/festivalu za osobne kućne potrebe; zabranjena je prodaja bilo kakvog foto materijala koncerta/festivala za komercijalne ili druge svrhe, zaključuju organizatori. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter