Pula: Istriane dodijeljene istaknutim pojedincima

Dobitnice Istriane odbojkašica Samanta Fabris, osnivačica 'Zlatnih ruku' Vesna Plavšić i liječnica Nadia Komparić (D. ŠTIFANIĆ)
Dobitnice Istriane odbojkašica Samanta Fabris, osnivačica 'Zlatnih ruku' Vesna Plavšić i liječnica Nadia Komparić (D. ŠTIFANIĆ)

Uz projekciju kratkih filmskih portreta o dosezima svih šest laureata, u pulskom kinu Valli danas su proglašeni dobitnici ovogodišnje županijske nagrade Istriana koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima iz područja gospodarstva, kulture, glazbe, zdravstva i sporta.

Osoba godine u gospodarstvu je Vesna Plavšić, vlasnica i osnivačica Ustanove za zdravstvenu njegu u kući Zlatne ruke, a nagradu joj je uručio Miro Dodić, predsjednik Istarske kreditne banke Umag.

Laureati u kategoriji glazbe su Gustafi, bend koji djeluje već 33 godine, a statuu Istriane, rad Erosa Čakića, je Ediju, Čedi i Sari uručio gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Odbojkaška reprezentativka Samanta Fabris, koja je ove godine na Mediteranskim igrama osvojila broncu te odlično peto mjesto na Europskom prvenstvu kao jedna od najboljih igračica u sastavu reprezentacije, osoba je godine u sportu.

Osoba godine u zdravstvu je doktorica medicine Nadia Komparić, već 30-ak godina gastroenterologinja u pulskoj Općoj bolnici, a statuu joj je uručio istarski župan Valter Flego. Uvela je endoskopiju u svakodnevni rad bolnice, aktivno sudjeluje u Nacionalnom programu za prevenciju raka debelog crijeva, a i članica je Europskog društva za bolesti jetre.

Dan ranije objavljeno je da dobitnik Istriane na području kulture nagrađivani redatelj, plesač i plesni koreograf Matija Ferlin koji je zbog današnje premijere u Ljubljani bio spriječen biti na dodjeli nagrade, pa je u njegovo ime nagradu od resornog županijskog pročelnika Vladimira Torbice preuzela njegova suradnica Roberta Milevoj.

U glazbenom su programu nastupili etno skupina Šćike te Neno Belan i Olja Dešić iz Fiumensa, a manifestaciju su vodili Šajeta i Helena Šipraka. Dodjelu nagrade, uz pokroviteljstvo Istarske županije, pokrenuo je prije godina novinar Hine Daniel Sponza. (Z. ANGELESKI; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter