Pula će tri dana biti grad svjetlosti

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Treće izdanje festivala Visualia održat će se od 7. do 9. svibnja na nekoliko pulskih lokacija u organizaciji pulske udruge Sonitus i Turističke zajednice grada Pule te u suorganizaciji s Arheološkim muzejom Istre.

O tome je festivalu bilo govora na konferenciji za novinare u pulskoj Turističkoj zajednici, gdje su govorili direktor festivala Marko Bolković, direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj, pulski gradonačelnik Boris Miletić, gradska pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber te umjetnici Kari Kola iz Finske i Tilen Sepič iz Slovenije.

- Treće izdanje festivala donosi posebno bogat program, koji će Pulu pretvoriti u grad svjetla. Važno je napomenuti da će organizatori u suradnji s produkcijom Medvid omogućiti prijenos uživo na dan otvaranja festivala na www.istralive.com. Za ovu prigodu na Portarati će biti improvizirani studio iz kojeg će se javljati voditelj emisije, poznati frontmen benda Gentlman's Dub Club - Jonathan Scratchley, kazala je Sanja Cinkopan Korotaj.

Marko Bolković je naglasio da će se u Areni u subotu, 9. svibnja u 20 sati u sklopu događaja "Light Postcard" obarati svjetski rekord u kategoriji fotografije najvećeg broja ljudi u formaciji svjetlosnog znaka, a fotograf događaja bit će Duško Marušić Čiči. Da bi se oborio rekord, veli Bolković, potrebno je da sudjeluje više od 3.777 posjetitelja. Ulaz će biti besplatan, no da bi se ispunili uvjeti Guinnessove knjige rekorda, svim posjetiteljima dijelit će s ulaznice i svjetleći prstenovi koji će ostati posjetiteljima za uspomenu, a znak koji budu stvorili sadržavat će natpis Pula+Istria.

O važnosti manifestacije za promidžbu Pule osvrnuli su se i gradonačelnik Miletić i pročelnica Kamber, a naglašena je i humanitarna dimenzija cjelokupnog događanja. Interaktivna instalacija Wishing Well na Danteovom trgu traži od posjetitelja da u fontanu ubaci kovanicu za ostvarenje želja. Sva prikupljena sredstva idu Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula.

O svojim zanimljivim instalacijama govorili su Kari Kola, koji će predstaviti simbiozu zvuka i svjetla naslovljenu Nordic Wave te Tilen Sepič iz Slovenije, koji vodi i radionicu izrade oblaka.(V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter