Napustio nas je Marietto, dobri duh pulske punk scene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U New Yorku je iznenada preminuo dobri duh pulske punk scene Mario Marietto Dobrić. Ovaj basist i gitarist neko je vrijeme bio član kultnog pulskog punk benda KUD Idijoti, a u Ameriku je otišao 1984. godine. Iako je posjet Americi trebao biti kratak, Marietto je u SAD-u ostao više od 30 godina, do iznenadne smrti koja ga je zatekla u stanu u kojem je živio sa suprugom Yumei.

KUD Idijoti izravno spominju i Mariettov svojedobni odlazak u Ameriku u samom završetku pjesme "Amerika (anti-anti)" s njihovog trećeg studijskog albuma "Glupost je neuništiva".

Marietto je u KUD-u Idijotima svirao bas gitaru prije Dr. Frica, a autor je pjesama KUD Idijota "Preživjeti" i "Šizofrenija". Bio je osnivač par bendova (Mr Tvac, 70 kapi), a inicirao je i financirao projekt Istarska renesansna avantura (I.R.A), na kojem je sviralo i pjevalo 50-ak pulskih glazbenika.

Marietto je bio dobri duh pulske punk scene, što potvrđuje i taj kultni projekt I.R.A., kojim je Marietto ujedinio pulsku scenu kod Čotke u studiju Ear u Štinjanu, gdje je nastao materijal na kojem sviraju gotovo svi pulski glazbenici (Zhel, Johnny Montezaro, Beli, F.O.B., Dark Busters, Debac (Detma), Dean Bagar/Tricky D, Kud Idijoti, prvi pjevač Nenad Marković...). Dva izdanja na kazeti izdala je 1997. godine Bonaca - MC-007.

Marietto je rođen u Puli, ali je porijeklom s Labinštine, iz Vineža. Pisao je tekstove i radio pjesme na kojima je prevladavala urbana čakavština. Otišao je u Ameriku 1984. godine kao gitarista KUD Idijota. U Americi je radio kao bolničar u psihijatrijskoj bolnici u New Yorku. Kada bi dolazio u Istru, potrošio bi ušteđeni novac na snimanje pjesama koje su nastajale u Americi.

Vrijeme i mjesto sahrane objavit će se naknadno.

Šapo iz F.O.B.-a: "Nisam u životu upoznao vedriju osobu"

Frontmen i pjevač pulskog punk benda F.O.B. Šapo prisjetio se u povodu smrti Mariettova projekta I.R.A. (dvije kazete u drugoj polovici 90-ih), u kojem je sudjelovao i ovaj pulski bend.

- Nisam u životu upoznao vedriju osobu. Imao je toliko pozitivne energije. Uvijek je bio pun ideja i spreman za nove projekte, a s ljudske strane nenametljiv. Iako za tog I.R.A. sessiona kod Čotke krajem 90-ih Marietto nije živio u Puli već 12, 13 godina, znao je više Puležana od svih nas zajedno. Kod Čotke smo pekli kotlovinu, zezali se, kreirali. To mi je jedna od ljepših uspomena iz 90-ih godina, kaže Šapo i nastavlja: "Nedavno nas je Marietto kontaktirao da s njim zajedno snimimo pjesmu koju je napravio za Tustu, ali eto pjesma "Tusta" nije se, nažalost, uspjela realizirati. Marietto nam je poslao demo snimak te pjesme; s vrlo dirljivim tekstom; odlična je pjesma". Na kraju Šapo kaže da će se njihov bend potruditi da ova pjesma, bazirana na tom Mariettovom demo snimku, bude ipak snimljena. (Priredio Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter