Preminuo jazz kontrabasist Charlie Haden

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki američki jazz kontrabasist Charlie Haden, poznat po dugoj suradnji s pijanistom Keithom Jarrettom, saksofonistom Ornetteom Colemanom i jazz glazbenikom Patom Methenyem umro je u petak u Los Angalesu u 76. godini u krugu svoje obitelji nakon duge bolesti, izvijestila je njegova izdavačka kuća EMC.

Američki časopis Time piše kako je Haden bio jedan od najdarovitijih i najodvažnijih jazz glazbenika svih vremena.

U lipnju je izašao njegov zadnji nosač zvuka, koji kao da je nazivom "Last Dance" (Posljednji ples) nagovijestio Hadenov oproštaj od života. Među ostalim glazbenicima na njemu je i ime njegova dugogodišnjeg suradnika, pijanista Keitha Jarretta. 

Haden je karijeru počeo u kvartetu pionira "free jazza" Ornettea Colemana krajem pedesetih godina, a 1968. bio je u sastavu prvoga trija Keitha Jarreta, nakon čega je osnovao nekoliko vlastitih bandova. Jedan od najpoznatijih je Liberation Music Orchestra koji je vodio zajedno s pijanisticom Carlom Bley.

Odrastao je u obitelji glazbenika koja je vodila vlastite glazbene emisije poput "Country" ili "The Haden Family Show". S 15 godina obolio je od dječje paralize zbog koje je odustao od pjevačke karijere te se posvetio jazzu.

Brojni Hadenovi obožavatelji i prijatelji glazbenici na društvenim mrežama od jučer izražavaju žaljenje zbog odlaska talentiranog muzičara i dobrog prijatelja. "Ogroman gubitak za jazz zajednicu. Jako nas je ražalostila vijest o smrti jazz legende Charlieja Hadena", piše na Twitteru poznati njujorški jazz klub Birdland. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter