Poznati su finalisti 10. festivala Rovinj Photodays

Hina
Hina

Međunarodni fotografski festival Rovinj Photodays objavio je finaliste svog jubilarnog desetog izdanja, koje će se, s nizom izložbi, radionica, prezentacija, pregleda portfolia, susreta fotografa i ljubitelja fotografije, održati 5. i 6. svibnja u Rovinju.  

Finalisti su odabrani između više od 600 autora iz 27 država, koji su prijavili ukupno više od 8600 fotografija. Izložba radova tih dvadeset autora bit će središnja točka festivala.

Za kategoriju arhitekture izabrani su, redom, Kiril Shtrkov (Makedonija), Srdjan Dundjerovic (BiH) i Vlado Kos (Hrvatska), u dokumentarnoj kategoriji Joakim Kocjancic (Švedska) te Jelena Janković i Milutin Marković iz Srbije, modnoj Milica Mrvić (Srbija), Nina Mašić (BiH) i Nina Znideršić (Slovenija).

U kategoriji pejzaža za nagrade će se natjecati Srđan Vujmilović (BiH), Rocco Rorandelli (Italija) te Kollatou Elena i Toumpanos Leonidas iz Velike Britanije, a u kategoriji "Akt/tijelo" Sandra Požun (Slovenija), Jorge López Muńoz (Španjolska) i Ivan Durgutovski (Makedonija).

Kategorija portreta donosi radove Jelene Žigić iz Srbije, Nine Mašić (BiH) i Saše Četkovića (Hrvatska), a umjetničkog koncepta hrvatskog autora Domagoja Burilovića, talijanskog Antonija Di Cecca i Puljanke Snježane Bratanović.

Žiriranje se odvijalo u dva kruga. Nacionalni selektori i Savjetodavni odbor festivala preuzeli su sve radove i suzili izbor glavnom selektoru Willieju Ostermanu koji je odabrao tri finalista u svakoj kategoriji. Osterman je profesor i voditelj odjela Fine Art Photography na Rochester Institute of Technology u New Yorku, gdje predaje, provodi istraživanja i aktivno se bavi umjetnošću.

Svoje je radove izlagao u cijelom SAD-u i održavao fotografske radionice diljem svijeta, uključivši i Hrvatsku, a tijekom studijskog dopusta 2009/2010. dodijeljena mu je Fulbrightova stipendija za održavanje nastave i pomoć pri razvoju magistarskog programa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Iva Prosoli, kustosica završne izložbe finalista, smatra kako je ovogodišnji izbor jedan od najkvalitetnijih do sada. "Izložba se kroz godine profilirala i prilično je aktualna, s obzirom na teme fotografija, od socijalnih do osobnih", napomenula je.

U okviru tradicionalne velike izložbe finalista u Zavičajnom muzeju grada Rovinja, predstavit će se više od sto izložaka dvadeset nominiranih fotografa u sedam natjecateljskih kategorija.

Izložba se otvara prvi dan festivala, a dan kasnije na svečanoj dodjeli objavit će se dobitnik Grand Prixa, koji time osvaja i samostalnu izložbu s pripadajućom publikacijom. Na programu su i brojne izložbe, radionice i predavanja, a između ostalih fotografijama dimenzija 3x2 metra ekskluzivni medijski partneri festivala, Novi list i Glas Istre, predstavit će svoj odabir motiva za izložbu "Na terenu". Ulaz na sve izložbe, predavanja i zabave je slobodan.

(Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter