Povremeni post pomaže borbi protiv niza bolesti

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Umjesto tri redovita obroka dnevno prehrana koja uključuje povremeni post može pomoći borbi protiv pretilosti ali i niza drugih bolesti modernoga doba poput šećerne bolesti, srčanih bolesti, raka ili Alzheimerove demencije, kažu znanstvenici.

Savjeti koji se daju u borbi protiv pretilosti obično se vrte oko unosa manje kalorija ili više vježbanja. Ističu se i koristi od namirnica poput povrća, voća, orašastih plodova, namirnica s vlaknima ili ribe te vrijednost ukidanja 'zalogajčića'. Sve više dokaza pojavljuje se u prilog tomu da veliku ulogu u zdravlju igra i kada i koliko često jedemo. S aspekta ljudske evolucije tri obroka dnevno uz međuobroke nije prirodna prehrana, kaže skupina znanstvenika u članku objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Sve više istraživanja potvrđuje vrijednost povremenog posta, ističu.

"Samo gladovanje moćnije je u spriječavanju i preokretanju tijeka nekih bolesti od lijekova", kaže jedna od autorica članka Satchidananda Panda sa Salk instituta za biološke znanosti u San Diegu. Drevni lovci često su jeli povremeno, kažu znanstvenici u članku. To sugerira da je sposobnost nadprosječnog funkcioniranja kako tjelesno tako i mentalno tijekom dugih perioda bez hrane bila ključna za ljudski opstanak i da se ljudsko tijelo prilagodilo tako da pokazuje najbolje performanse uz povremeno gladovanje. Takvo povremeno gladovanje znači unošenje manje od 500 kalorija u bila koja dva dana u tjednu ili svaki drugi dan ili preskakanje doručka i ručka nekoliko dana u tjednu, kažu znanstvenici.

Ranija istraživanja pokazivala su da kod životinja povremeno gladovanje može spriječiti ili preokrenuti tijek bolesti poput raka, šećerne bolesti, srčanih bolesti ili neurodegenerativnih bolesti. Ta istraživanja pokazuju da povremeno gladovanje omogućava tijelu da bolje odgovori na stres koji bi ga mogao oštetiti. Primjerice gladovanje može izgladnjeti i tumore, ublažiti upalu ili poboljšati uklanjanje oštećenih molekula i drugih staničnih dijelova.

"Povremeno gladovanje pomaže tijelu da se pomladi i obnovi i time popravlja opće zdravlje" kaže Panda. Znanstvenici kažu da je za metabolizam bolje unositi hranu tijekom dana a da je za gubitak težine bolje jesti ranije tijekom dana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter