Porast potražnje u gastronomiji spasit će opstojnost tovara

Kuharska ekipa konobe Rino u akciji (Davor ŠIŠOVIĆ)
Kuharska ekipa konobe Rino u akciji (Davor ŠIŠOVIĆ)

Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) je, kako je početkom godine i najavila, krenula s obimnijom kampanjom promocije jela od mesa istarskog magarca. Takve će se promocije tijekom cijele ove godine održavati u cijeloj Istri, te u Rijeci i Zagrebu, u restoranima koji redovito od AZRRI-ja naručuju meso istarskog magarca, zasad još nedovoljno poznate, ali među sladokuscima ipak sve popularnije delicije. Za početak ove serije promocija odabrana je konoba Rino u Momjanu, koju s obitelji vodi poznati istarski vinar i ugostitelj Rino Prelac. Konoba Rino je prva u Istri, još 2013. godine uvela u svoj jelovnik jela s mesom istarskog magarca, a među prvima je pokazala spremnost da taj jelovnik obogati raznolikijim jelima od mesa ove životinje, koristeći više njenih raspoloživih dijelova, i u jelima kreativno spajajući istarsku kulinarsku tradiciju s modernim gastronomskim trendovima.

Pozdravljajući uzvanike ove promocijske večere, direktor AZRRI-ja Igor Merlić podsjetio je da je populacija istarskog magarca u Istri nekoć brojala čak 10.000 grla, dok ih je danas jedva 350 grla.

- To je danak zapuštenosti ruralnog dijela Istre, a na primjeru uspjeha s revitalizacijom populacije istarskog goveda, sada znamo da je jedini ekonomski isplativi način povećanja populacije istarskog magarca ponuda njegovog mesa u suvremenoj gastronomiji, rekao je Merlić. Trenutačno AZRRI ugostiteljima Istre, Rijeke i Zagreba proda četrdesetak grla istarskog tovara godišnje, ali prodaja raste tridesetak posto svake godine i Merlić se nada, da za pet-šest godina, krene li ovaj projekt uspješno, ni tovara ni boškarina više neće trebati spašavati već će se reprodukcija kod istarskih uzgajivača spontano povećavati u skladu s porastom potražnje u gastronomiji.

Tinka Prelac glavna kuharica

Jela od mesa istarskog magarca za ovu večer pripremala je kuharska ekipa konobe Rino predvođena Tinkom Prelac kojoj su pomagali Melissa Prelac, Anka Katalenić, Renata Kušće i Denis Prelac, a Rino Prelac ponudio je uz svako jelo po jedno od svojih vina. Jedino je salama od mesa istarskog tovara s crnim vinom i timijanom nastala izvan kuhinje konobe Rino, odnosno AZRRI-jevci su ju donijeli iz svog pazinskog proizvodnog pogona, a njome je kao "zalogajem dobrodošlice" otvorena ova večer. Za predjelo je poslužen carpaccio od magarećeg vrata, koji je najprije dinstan s povrćem uz podlijevanje refoškom, zatim tanko narezan i ohlađen te mariniran u limunovom soku i maslinovom ulju sorte frantoio iz maslinika Klaudija Ipše. Uz carpaccio poslužena je malvazija Prelac iz berbe 2015. godine.

Slijedile su domaće mašnice (oblik tjestenine) sa šugom od tovara u koje su dodani sušeni pomidori i suhe šljive. "Volim koristiti mnoge začine ali od svega pomalo, tako da nijedan ne dođe previše do izražaja i da ne pokrije već da naprotiv otkrije osnovni okus mesa", rekla je šefica kuhinje Tinka Prelac interpretirajući gostima ovo jelo, koje se doista našlo na razmeđi tradicije i inovacije prvenstveno diskretnim i neupadljivim a istodobno nepromašivim aromama. Uz šugo je poslužen Prelčev refošk također iz 2015. godine. Treće posluženo jelo bile su polpete odnosno okruglice od mljevenog magarećeg mesa, najprije zapržene a zatim dinstane i aromatizirane ružmarinom, uz pire od graška, a uz ovo ukusno jelo pio se cabernet sauvignon iz odlične 2015. godine.

Važan izbor vina i jela

Naposljetku, večer je završena tortom od čokolade s Ipšinim maslinovim uljem uz Prelčev momjanski muškat iz 2016. godine. Odlično pripremljena jela kod kojih se stvarno pazilo na prepoznatljivost mesne arome (svatko tko ih je kušao mogao ih je jasno razlikovati od sličnih jela od goveđeg mesa odnosno boškarina), sljubljivanje s lokalnim namirnicama i odgovarajućim začinima, i znalačko usklađivanje s ponuđenim vinima, oduševili su goste ove večeri koji su iz Momjana kućama krenuli uvjereni da istarski tovar uz ovakvu kulinarsku kreativnost ima zajamčeni opstanak. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter