Popularni Renzo Arbore u Areni

Renzo Arbore
Renzo Arbore

Popularni talijanski televizijski voditelj, zabavljač, pjevač, kantautor i klarinetist Renzo Arbore (Foggia, 24. lipnja 1937.) nastupit će u pulskoj Areni 5. rujna. Potvrdila nam je to i pulska pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber.

Po struci diplomirani pravnik, Arbore se bavio glazbom još od studentskih dana. S talijanskom državnom televizijom Rai surađuje od 1964., a njegove su emisije, kako one televizijske, tako i one radijske, postigle vrlo veliku popularnost, poput "Bandiera gialla", "Alto gradimento", "L'altra domenica", "Cari amici vicini e lontani", "Indietro tutta!", a godine 1996. bio je umjetnički ravnatelj radijskih programa RAI-ja.

Veliki je uspjeh postigao i kao glazbenik i pjevač s Orchestra italiana. Poseban je uspjeh imala njegova večernja emisija "Quelli della notte" (1985.), koja je lansirala čitav niz poznatih ličnosti. Ta se emisija emitirala na Raidue tijekom proljeća 1985., navečer oko 23.10, a prikazane su ukupno 33 epizode. Uz Arborea su bili mnogi koji su kasnije postali vrlo slavni na talijanskoj televiziji, među kojima: Nino Frassica, Maurizio Ferrini, Andy Luotto, Riccardo Pazzaglia, Marisa Laurito, Simona Marchini, Roberto D'Agostino, Giorgio Bracardi, Massimo Catalano…

Nekoliko godina kasnije, veliki je uspjeh imala njegova emisija

"Indietro tutta!" (1988.) i "Speciale per me - meno siamo meglio stiamo" (2005). "Indietro tutta!" je imala imaginarnog sponzora, Cacao meravigliao, koji je postao toliko popularan da su kupci u talijanskim prodavaonicama tražili upravo taj kakao.

Arbore je bio i televizijski redatelj ("Il pap'occhio", 1980; "FF.SS." - Cioe: "... che mi hai portato a fare sopra a Posillipo se non mi vuoi piu bene?", 1983).

Godine 1991. oformio je orkestar Orchestra italiana, s 15 velikih solista poradi valorizacije napoletanske glazbe, te posebno naglašavajući vrijednost mandoline. Predsjednik je velikog talijanskog festivala "Umbria Jazz". Bio je i prvi talijanski DJ, onaj koji je uveo taj pojam unutar talijanske zabavne glazbe.

Za svoje stvaralaštvo dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter