Pivski trbuh - slabašne kosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Muškarci s većom količinom sala u abdomenu, poznatom kao pivski trbuh, imaju povećani rizik od razvoja srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2, a američki znanstvenici sada dodaju i osteoporozu na popis potencijalnih opasnosti.

Prema Nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku, više od 37 milijuna Amerikanaca starijih od 20 godina je pretilo. Dok je utvrđeno da je pretilost povezana s nizom drugih zdravstvenih problema od povišenog tlaka, visokog kolesterola, astme, prestanka disanja u snu do bolesti zglobova, do sada je bilo rašireno mišljenje da pretili muškarci nemaju rizik gubitka koštane mase.

"To nije točno", kaže Miriam Bredella iz Massachusetts General Hospital koja je vodila istraživanje. "Svatko misli da je osteoporoza bolest žena. Sva su istraživanja usmjerena na žene a za muškarce se uvijek misli da nisu ugroženi. Mi smo ciljano proučavali mlade muškarce".

Znanstveni tim proučio je snimke načinjene računalnom tomografijom (CT) 35 pretilih muškaraca prosječne starosti 35 godina i prosječnog indeksa tjelesne mase 36,5. Bili su podijeljeni u dvije skupine - jednu u kojoj je potkožno salo bilo ravnomjerno raspoređeno po čitavom tijelu i drugu u kojoj je višak kilograma bio nakupljen u obliku masti u abdomenu okružujući unutarnje organe (tzv. visceralno salo).

"Ono što nas je iznenadilo je da su muškarci s visceralnim salom imali značajno slabije kosti od druge skupine, a radilo se o muškarcima iste razine pretilosti i iste životne dobi", kazala je Bredella koja ističe da su CT snimke pokazale da su kosti muškaraca iz druge skupine bile dvostruko slabije nego u prvoj skupini.

Bredella kaže kako su ti rezultati potvrđeni u sljedećem istraživanju koje je obuhvatilo 30 muškaraca. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter