Penedes - zemlja vrhunskog pjenušca


Kada posjetite Barcelonu, taj predivni grad koji živi 24 sata na dan i u kojem je na svakome koraku vidljiva želja za neovisnošću Katalonije te velika ljubav prema sportu, a pogotovo F. C Barceloni, nemojte se zadržati samo u gradu ili uz obalu. Većina mojih poznanika koji su posjetili ovaj grad, uvijek se zadržavala samo u centru te uživala u brojnim tapasima i shopingu. No i okolica Barcelone je predivna pogotovo na potezu od Barcelone do povijesnog grada Tarragone koji se nalazi jugo-zapadno. Uži dio Barcelone sastoji se od 10 distrikta u kojima živi oko 1,6 milijuna stanovnika, a sa okolicom raste do 3,3 milijuna stanovnika.

Ujedinjenje vinara brakom

Mi smo se smjestili u drugom distriktu koji se zove Eixample te se nalazi na 10 minuta hoda od glavne ulice La Rambla. Vrlo široka i prometna ulica po kojoj dnevno prođe nekoliko milijuna ljudi, a centralni dio joj je Mercado la Rambla ili "La Boqueria", velika centralna gradska tržnica. Nakon tržnice ulica se spušta do mora, gdje se nalazi prekrasni lučki dio, a lijevo je Barceloneta, dok se desno nad gradom prostire brdo Montjuic. Od ostalih znamenitosti treba istaknuti i prekrasnu katedralu Segrada Familiu, poslovni centar Torre Agbar, Playa de Catalunya ili Casa Mila. No osim mnogo lijepih znamenitosti i sjajnih restorana, nas je ipak više zanimalo istražiti vinske putove Penedesa. Ova prirodna i povijesna regija koja spada u Kataloniju, nalazi se između gorja Serralda i Sredozemnog mora. Mi smo za naš cilj odabrali posjetiti dva velika proizvođača vina različitih stilova: Freixenet i Torres. Ono što je za Francusku pokrajina Šampanja to je za Španjolsku Penedes, zemlja cave ili kako se na Španjolskom zove pjenušac. Prvo smo odlučili posjetiti podrum Freixenet, koji je najveći proizvođač pjenušaca proizvedenih vrenjem u boci na svijetu. Podrum se nalazi u mjestu Sant Sadurni d'Anoia do kojega se vlakom iz Barcelone stiže za 40 minuta, a stanica na kojoj staje vlak zove se Freixenet. Obično se, kada posjećujemo vinarije koje imaju svoje uvoznike za Hrvatsku, najavimo preko njih jer je nama kao sommelijerima tada osiguran puno sadržajniji i bolji obilazak nego onaj koji je namijenjen uobičajenim turističkim posjetiteljima. Zahvaljujući uvozniku Freixeneta za Hrvatsku, Borisu Ivančiću, vlasniku Vivat Fina vina iz Zagreba, dobili smo jako dobar tretman. Nakon što smo sišli sa vlaka dočekao nas je Xavier Flores Benitez, mlađahni gospodin, koji radi u odnosima s javnošću za Freixenet i njihovu boutique vinariju Segura Viudas. Proizvođač Cave Freixenet nastao je ujedinjavanjem dviju španjolskih familija Ferrer i Salas s dugogodišnjom tradicijom vinarstva. Sve je započelo kada se je Dolores Salas udala za Pedra Ferera, a ostalo je povijest koja traje do dana današnjeg. Vrlo interesantan je podatak da je u stvari do pojave filoksere Penedes bio poznat po crnim sortama grožđa no nakon što je ova pošast poharala vinograde poučeni uspjehom koji je tada imala Šampanja prešli su na sadnju bijelih sorti grožđa tipičnih za Penedes a to su: macabeu, parellada i xarello, a od ostalog sortimenta koriste se još chardonnay i pinot crni.

Vinarija Freixenet zaista izgleda impresivno. Prostori za odležavanje nalaze se nekoliko katova ispod površine zemlje te ih se obilazi vlakićem koji vrluda malim hodnicima po kojima leže milijuni boca spremnih za tržište.

Najpoznatiji Cordon Negro

Najpoznatiji proizvod ove kuće je Cordon Negro još uvijek možda najbolji omjer plaćenog i dobivenog kod pjenušaca u svijetu. Sljedeći najprodavaniji artikl iz bogate lepeze dostupne na hrvatskom tržištu je sladunjava Carta Nevada, a treći izuzetno traženi proizvod iz ove linije zove se Rosado. U Hrvatskoj je dostupna i viša linija Reserva Real te Cava Elyssia u bijeloj i rose verziji. Freixenet pod svojom kontrolom ima i malu boutique vinariju Segura Viudas, koja radi izvrsne cave na razini šampanjaca, a najpoznatije su Reserva Heredad u bijeloj i rose varijanti te Grand cuvee Reserva koja zatvara cjelinu vrlo visoke kvalitete, a Segura Viudas osim cava radi i vrlo interesantna mirna vina. Glavni grad Penedesa je Vilafranca del Penedes, gradić nastao još u 12. stoljeću kada je imao veliku važnost jer se je nalazio na vrlo bitnoj komunikaciji između Barcelone i Tarragone.

Ovdje smo se uputili istim vlakom nekoliko dana kasnije, a vozili smo se petnaestak minuta dalje od stanice Freixenet.

Primjer uspješnog vinskog turizma

Nekoliko kilometara od centra Vilafrance del Penedes smjestio se je Torresov centar za posjetitelje (Torres visitors center). Ovo je ogledni primjer kako se do savršenstva dovodi vinski turizam. Mada smo Torresova vina kušali nekoliko dana ranije u lijepo uređenoj Vinoteca Torres u Barceloni u modernoj shopping ulici Passeig de Gracia, koja je bila tri ulice udaljena od našega hotela, u centru za posjetitelje na samom "izvoru" događanja također su nam priredili vođenu degustaciju. Kao što to obično rade velike vinarije pokažu vam film o povijesti i razvoju branda Torres, a imaju i interaktivnu vožnju vlakićem kroz tunele gdje vam se prikazuju sekvence iz povijesnih događaja vezanih uz Penedes. Vinarija Torres utemeljena je 1870. i predstavljala je veliki razvojni projekt za Penedes, tako da se čak i pruga koja je vodila prema Barceloni, nazivala Torresova pruga. Danas Torres u Španjolskoj ima 6 vinarija i 22 vinograda, a van Španjolske familija posjeduje vinarije u Čileu i USA te uz već spomenutu vinoteku, slične ima u Santiago de Čileu i Šangaju.

Torresova vina prisutna su na Hrvatskom tržištu već 15 godina, preko uvoznika Vinotrade iz Zagreba i imaju izuzetno široku paletu vina od onih za supermarkete kao Sangre de Torro ili pak viših linija kao Gran Muralles ili Mas la Plana. Torres je osim vina i veliki proizvođač destilata koji se također mogu naći na hrvatskom tržištu. Na povratku u Barcelonu posjetili smo i specijalizirani dućan s jamonom Iberico, malim restoranom u kojem se mogu probati različiti pršuti iz cijele Španjolske i različite starosti te servirane na malo drukčije načine. Znači zaključak je da isto kao što mi u Istri turistima preporučamo da se ne zadržavaju samo u gradovima uz more, nego da posjete i unutrašnjost, kada ste turist u Kataloniji postupite i vi tako, nećete požaliti i u zaleđu Barcelone ima se što vidjeti.

Šampanjac samo iz Šampanje

Penedes je uz talijansku Franciacortu godinama bio konkurencija Šampanji u proizvodnji pjenušaca te je upravo konkurencija ove tri regije dovela do Madridske konvencije 1948. na kojoj je konačno odlučeno da se samo pjenušava vina dobivena tradicionalnom metodom vrenja u boci, proizvedena u Šampanji, smiju zvati šampanjci, a svi ostali pjenušci ili cave odnosno spumanti. Time je konačno spriječeno da se cave i spumanti koriste pridjevom šampanjac, jer se je tako bilo puno lakše prodati budući da je šampanjac je poznat kao pravi brend već 200 godina. (Emil PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter