Peludna zrnca - jedan od najznačajnijih prirodnih alergena


Prema peludnoj prognozi i koncentraciji peludi u zraku za grad Pulu trenutno je visoka koncentracija peludi drva, posebice čempresa, što znači da će sve alergične osobe imati tegoba. Uobičajene alergijske smetnje su, od onih blažih, poput kihanja, curenja nosa i problema sa očima i kožom, do jačih koji se odnose na teže probleme s disanjem. Ostale peludi, poput one trava i korova, za sada još uvijek nema.

Peludna prognoza

Peludnu prognozu svaki tjedan na svojim stranicama donosi Zavod za javno zdravstvo Istarske županije. Program praćenja koncentracije peludnih zrnaca u zraku na području grada Pule započeo je još 2014. godine, a uzorkivač za pelud smješten je na krovu zgrade Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Nazorovoj ulici. Od 1. siječnja ove godine program praćenja koncentracije peludnih zrnaca u zraku proširio se i na grad Pazin, gdje je uzorkivač smješten na krovu sportske dvorane.

Inače, uzorci se uzimaju svakodnevno tijekom cijele godine. Na temelju dnevnih preparata i s obzirom na najavljene meteorološke prilike izrađuje se peludna prognoza za slijedećih nekoliko dana.

Praćenje koncentracije peludi u zraku važno je, navode iz Zavoda, jer je pelud jedan od najznačajnijih prirodnih alergena i može izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene tegobe.

Osnovna svrha peludne prognoze je pružanje informacija o prisutnosti pojedinih peludnih alergena ovisno o meteorološkim prilikama (3 do 4 dana), što osjetljivim osobama omogućuje prevenciju pojave simptoma te planiranje aktivnosti i putovanja.

Alergijski semafor je način dnevnog izvještavanja o količini peludnih zrnaca u zraku određenog područja. Na temelju mjerenja količine peludnih zrnaca u prostornom metru atmosferskog zraka određuju se boje alergijskog semafora. Zelena boja odgovara koncentraciji peludi koja će kod malog broja jako osjetljivih osoba uzrokovati alergijske simptome. Žuta određuje koncentraciju koja u većine alergičnih osoba uzrokuje simptome, a crvena vrlo visoku koncentraciju peludi koja će u svih osjetljivih osoba uzrokovati simptome, koji kod jako osjetljivih osoba mogu biti vrlo teški.

Burna reakcija

Peludni kalendar koji se također može vidjeti na stranicama Zavoda je pak obavijest o periodima cvatnje pojedinih biljaka u određenom području, a najčešće se izrađuju za razdoblje od godine dana. Inače, pelud ili cvjetni prah je vrlo sitni, odvojivi i prijenosni biljni organ s muškim genetskim naslijeđem te velikom količinom bioloških spojeva (bjelančevine, ugljikohidrati, voda, masti, vitamini, minerali). U zraku se pojavljuje pelud različitih vrsta drveća, trava i korova, a pelud koja se širi vjetrom uzrokuje najviše alergija, jer s lakoćom dolazi u doticaj s nosnom šupljinom i očima. Razlog tomu je da se pelud diže kako se zrak zagrijava i potom počne padati kad se navečer ohladi.

Važno je napomenuti da sve vrste peludi nisu jednako alergene. Da bi pojedina biljna vrsta bila alergena mora ispunjavati tri uvjeta: oprašivati se vjetrom, proizvoditi pelud u ogromnim količinama te imati alergene spojeva koji će u doticaju sa sluznicom izazvati alergijsku reakciju.

Alergijom se pak smatra svaka nenormalna, naglašeno burna reakcija imunološkog sustava u doticaju s alergenom tvari, na koju se tijelo alergične osobe već prije senzibiliziralo i koja kod zdrave osobe ne izaziva nikakve smetnje. Senzibilizacija znači da je tijelo prepoznalo neku tvar kao stranu i protiv nje potaklo posebno osjetljive limfocite. Kad se ponovno susretne s tom tvari izbit će alergijska reakcija. Alergija na pelud najčešća je vrsta alergije, a upravo je proljeće dio godine u kojima se alergičari najviše muče. Najčešće pate od takozvane peludne groznice koja objedinjuje alergijsku hunjavicu i alergijski konjuktivitis. Simptomi su svrbež, pečenje i suzenje očiju, kihanje, šmrcanje, osjećaj punoće i neprohodnosti nosa, svrbež vrška nosa, obilniji vodenasti iscjedak te smanjenje ili nedostatak njuha.

Kako se zaštititi

U razdoblju koje je kritično za alergiju savjetuje se ne zadržavati se tijekom lijepa, suha vremena u poljima, livadama, šumi ili parku, zatvoriti prozore, ne baviti se radovima u vrtu, polju i sportskim aktivnostima na otvorenome. Dobro bi bilo prije spavanja oprati kosu (kako pelud ne bi pala na jastuk, a s jastuka se prenijela u oči, nos i pluća), a odjeća koja se nosi tijekom dana ne smije se skidati u spavaćoj sobi. Četkati i prati treba i kućne ljubimce, jer i oni također skupljaju pelud. Također bi trebalo pripaziti da se ne suši rublje na zraku u vrijeme najveće polinacije, nositi sunčane naočale i šešire tijekom dana, a šetnje se preporučuju neposredno poslije kiše. Na kraju, treba redovito uzimati terapiju propisanu od liječnika. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter