Pazinski cukerančić osvojio Interslast

Predstavljanje pazinskog cukerančića u Tuheljskim Toplicama (Manuela ŠEGON)
Predstavljanje pazinskog cukerančića u Tuheljskim Toplicama (Manuela ŠEGON)

Pazinski cukerančić izazvao je veliku pozornost na internacionalnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva Interslast, održanom u Tuheljskim Tolicama. Inicijativu za zaštitu i valorizaciju pazinskog cukerančića na Interslastu su predstavljale slastičarke Alida Vadanjel i Davorka Šajina, te Alison Merlić iz pazinskog Udruženja obrtnika, te Manuela Šegon iz LAG-a Središnja Istra.

Tradicijske slastice

Pazinski cukerančić predstavljen je u sklopu posebnog kongresnog programa "Folkslast", namijenjenog prezentaciji tradicijskih slastica iz raznih krajeva Hrvatske. Davorka Šajina je filmom i predavanjem predstavila način izrade cukerančića i njegov značaj kao tradicijske svatovske slastice, kao i razliku između cukerančića s Pazinštine i iz ostalih krajeva Istre, a te su razlike neposredni povod što je pokrenuta inicijativa za zaštitu umijeća izrade pazinskog cukerančića kao nematerijalnog kulturnog dobra.

Alida Vadanjel je pak posjetiteljima uživo demonstrirala kako se mijese cukerančići, što je izazvalo velik interes, a publika je bila posebno zaintrigirana podatkom da se kao sredstvo za dizanje tijesta koristi amonijak. Pažnju je privuklo i atraktivno ručno oblikovanje cukerančića, čiji je završni oblik zapravo autorski potpis i nikad se kod dvije domaćice ili čak i profesionalne slastičarke neće naći jednak oblik "repova i grančica".

Gotove cukerančiće koji su posluženi sudionicima kongresa ispekla je pazinska tvrtka Reginex, a uz njih je točena malvazija vinarije Anđelini. Sudjelovanje pazinske delegacije na Interslastu pomogli su Istarska županija i Grad Pazin.

A sad preko granice

Pazinjanke su sudionicima kongresa dijelile letke o pazinskom cukerančiću te suvenirske paketiće s po jednim komadom ovog svatovskog kolača. Osim upoznavanja nekoliko stotina sudionika kongresa iz 15-ak zemalja s ovom pazinskom slasticom, postignut je i znatan medijski interes pa je zaključak pazinske ekipe da je prvo predstavljanje njihove inicijative "preko Učke" izuzetno uspjelo.

Uskoro slijedi i drugo i to preko granice: Davorka Šajina predstavit će pazinski cukerančić na okruglom stolu o turizmu i poljoprivredno-prehrambenoj industriji koji će se u sklopu Kongresa poduzetnica jadransko-jonskog područja održati sljedeći tjedan u mjestu Lignano Sabiadoro kraj Udina. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter