Pazinski cukerančić na slastičarskom kongresu u Udinama

(D. Š.)
(D. Š.)

Inicijativa za zaštitu i valorizaciju pazinskog cukerančića uskoro će se prvi put javno predstaviti izvan Istre, a nedugo nakon toga i prvi put izvan Hrvatske. Na poziv organizatora pazinski će se cukerančić predstaviti na predstojećem 4. Internacionalnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva koji će se 13. i 14. listopada održati u Tuheljskim Toplicama.

Na ovoj će se manifestaciji okupiti dvjestotinjak slastičara iz dvanaest zemalja, od Armenije i Palestine do Japana i Tunisa, a program kongresa sastavljen je od niza prezentacija, radionica, natjecanja i stručnih predavanja. Interslast inače organizira izdavačka tvrtka Robinson iz Zagreba. Pazinsku kongresnu ekspediciju organiziraju LAG Središnja Istra i pazinsko Udruženje obrtnika, uz potporu grada Pazina i Istarske županije.

Predstavljanje pazinskog cukerančića dio je "Folkslasta", revijalnog programa kongresa u kome će se predstavljati tradicijske slastice iz tri hrvatske županije. Krapinsko-zagorska županija predstavit će se "babičinim kolačima", a Koprivničko-križevska županija "virovskom mazanicom", slasticom iz mjesta Virje.

Pazinski cukerančić kao istarski doprinos ovoj reviji hrvatskih slastica za domaću i međunarodnu kongresnu publiku predstavit će Davorka Šajina iz agroturizma Ograde i Alida Vadanjel iz slastičarskog obrta "Antica kolači". One će demonstrirati kako se mijese i peku pazinski cukerančići, ukazati na razlike između pojedinih tipova cukerančića u raznim dijelovima Istre te prikazati kratki film o pripremi ovih kolača. Gostima kongresa će pazinski cukerančići biti ponuđeni i na kušanje, a za ovu prigodu 250 komada će biti ispečeno u pekari pazinskog Reginexa, trećeg proizvođača uključenog u inicijativu o zaštiti i valorizaciji ove slastice. Pazinske će cukerančiće naravno pratiti i pazinska malvazija, a od promotivnih materijala pripremljeni su letci i suvenirski paketići.

Samo tjedan dana nakon Interslasta u Tuheljskim Toplicama pazinski cukerančić putuje i na zapad: Davorka Šajina predstavit će ga na međunarodnom kongresu žena poduzetnica koji će se 19. listopada održati u Udinama. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter