Pametni satovi nova meka računalnih geekova


Nije trebalo čekati da tvorničari pametnih satova (koji naravno prave i vrhunske pametne telefone) odgovore na najnoviji izazov iz Applea. Usporedo s tržišnom invazijom Apple Watcha, sata koji surfa, mjeri tlak i razinu šećera u krvi, te usput pokazuje i točno vrijeme, pojavili su se konkurentski modeli. Pokreće ih Android Wear, operacijski sustav osmišljen za pametne satove koji također mogu pružiti medicinske i sve druge informacije svom korisniku.

Riječ je o modelima LG Watch Urbane, te o Huawei Watchu, što su nedavno predstavljeni europskoj javnosti na digitalnom sajmu u Barceloni. LG Watch Urban dolazi u dvije verzije, jedna je veća (sat teži 110 grama), a druga manja (45 grama), te se razlikuju po ugrađenom softveru i mogućnostima koje pružaju korisniku. Ipak, oba modela mjere puls, imaju barometar, te se mogu, s uključenim zvučnikom i mikrofonom, koristiti kao telefon. Spojimo li ih na pametni telefon (naravno, bežićno), primat ćemo poruke koje i on prima.
Na ruci izgledaju kao pravi sat - promjer im je 1,3 inča (3,25 cm), rezolucija 320x320 piksela, dok prve kritike idu na račun slabije osjetljivosti ekrana.

Sličan je i Huawei Watch, prvi smartwatch tog proizvođača, izrađen od čelika i promjera 4,2 centimetra. Huawei također koristi Android Wear operativni sustav, kompatibilan je sa svim uređajima na Androidu 4.3 ili modernijem, te dolazi sa četrdesetak "skinova", odnosno prikaza klasičnog sata na ekranu. Ima safirno staklo, što mu, kažu u reklami, jamči trajnost.

Očito je kako su pametni satovi postali nova meka računalnih geekova i tehnološki orijentiranih rekreativaca, kojima je bitno da u svakom trenutku mogu očitati kako "radi" njihovo tijelo. Ostalim korisnicima je, vjerojatno, dovoljan i običan sat na navijanje.

Senzacionalno mikro-računalo Raspberry Pi ("Malina") dobilo je novu, drugu verziju. Nakon modela Raspberry Pi A, B i B+, na tržištu se pojavila izgledom i veličinom jednaka, ali znatno moćnija "malinasta" konfiguracija. Model Pi II ima novi procesor, više memorije i dorađeni hardver, ali istu cijenu - u prosjeku 35 američkih dolara.

Glavne karakteristike su novi procesor 900MHz quad-core ARM Cortex-A7, koji radi šest puta brže od prethodnika, jedan gigabajt radne memorije (RAM) - što je dvostruko više od posljednjeg "starog" modela, te kompletna kompatibilnost s prijašnjim modelima što se tiče periferija i "prateće opreme". Procesor ARMv7 jamči korisnicima da će na novoj "malini" moći pokretati ne samo zahtjevnije distribucije Linuxa bazirane na ARM procesorima, nego i nove Microsoftove Windowse 10 koji su trenutačno u beta fazi. Operativni sistem Windows 10 za Raspberry Pi 2 bit će besplatan, baš kao što su to i linux distribucije, poput nove Snappy Ubunutu Core verzije tog sistema napisane upravo za novu "malinu".

Naravno, Raspberry Pi model 2 vremenom će dobivati nove verzije sistemskog softvera, koje uključuju i OpenELEC sustav za kućnu zabavu, odnosno gledanje TV i video streamova. Trenutačno se mogu koristiti operativni sustavi jednaki onima na prethodnoj verziji, a svi su dostupni za besplatni download.

Treba napomenuti kako je potražnja za novim "malinom" poprilična - na stranicama proizvođača, tvrtke ELements14, uglavnom piše kako je "rasprodana" - no na Ebayu se uvijek može pronaći i britanska originalna verzija i kineska kvalitetna kopija.  (Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter