Ovog vikenda "preuzimanje" Pićna, desetu godinu zaredom

Ivor Zidarić, tvorac LegendFesta
Ivor Zidarić, tvorac LegendFesta

Ovog je vikenda srednjovjekovni gradić Pićan usred zelene Istre u rukama legendarnih i mitskih bića, junaka LegendFesta koji ove godine ulazi u svoje drugo desetljeće. Deset godina kako je mistični festival za djecu i odrasle u mjestu svojih predaka pokrenuo Ivor Zidarić, predsjednik udruge Val kulture. Dosadašnje festivalske niti vodilje oko kojih su se ispredale priče bili su štrige i štriguni, krsnici, vile i vilenjaci, divovi i patuljci, more, Kelti i Druidi, glagoljica, alkemija, legende i mitovi Istre…

Jubilarka, pak, nosi slogan Najbolje od...; dakle, donijet će presjek svih dosadašnjih tema i gostovanja. U tri dana i noći, od 18 do 24 sata, diljem Pićna, u uličicama, uz zidine i crkvicu očekuje se nastup više od 200 umjetnika iz cijele Hrvatske, desetak predstava, sedam izložbi te niz radionica za djecu i predavanja za odrasle - i sve to besplatno.

- Možete li se prisjetiti početaka, prijelomnih trenutaka u razvoju festivala. Jeste li ostali na tragu inicijalne ideje?

- Da, evo nas u 10. godini… Sjećam se prve kao i svake koja mi je ostala u lijepom sjećanju. Puno se toga promijenilo, narasli smo, pokazali dosta toga, razvili se zajedno sa sredinom. Zadržali smo originalnost i ostali na tragu puta kojim smo krenuli. U međuvremenu su se događale razne stvari - od pokušaja preuzimanja festivala, kopiranja ideja koje su i danas prisutne kod nekih, do krasnih upoznavanja i druženja s ljudima i, na kraju krajeva, dugogodišnjih prijateljstava. Festival je po mnogočemu bio i ostao inovativan proizvod kulturnog turizma.

- Znate li koliko je sudionika programa, znanstvenika i umjetničkih družina, a koliko publike prošlo Pićnom tih festivalskih godina?

- Što se brojki tiče, nismo nikad bili egzaktni, jer nismo naplatili niti jednu ulaznicu u ovih 10 godina, što je isto tako rijetkost u Hrvatskoj. Od prvog dana smo se vodili starim nepisanim pravilom da bi, ukoliko festival financijski podupiru Županija i Općina, bilo nefer i neozbiljno naplaćivati ulaznice. Danas sam potpuno uvjeren u suprotno, jer tako rade svi ostali festivali i LegendFest je više puta bio na rubu egzistencije i opstojanja.

Okvirno, u devet godina na 20-ak atraktivnih lokacija u Pićnu posjetiteljima smo ponudili nekoliko stotina, uglavnom interaktivnih zabavnih i edukativnih sadržaja. Kroz koncerte, kazališne predstave, izložbe, radionice i predavanja posjetitelji uče o hrvatskoj nematerijalnoj baštini i narodnoj predaji. U deset godina u Pićnu, odnosno dvije u Lukavcu, na festivalu je sudjelovalo više od 800 umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, a broj posjetitelja posljednjih je godina narastao na više od 10.000.

Osim zabavnog karaktera, festival za cilj ima i upoznavanje domaćih i inozemnih posjetitelja s bogatstvom hrvatske nematerijalne baštine, kao i oživljavanje narodnih predaja, legendi i mitova koje su obilježile Hrvatsku povijest i to kroz moderne umjetničke sadržaje.

- Drago Plečko nazvao vas je zagrebačkim Istrijanom. Pićanskog ste porijekla. Recite nam nešto o vašoj vezi s ovdašnjim pričama i legendama.

- Drago je moj dobar prijatelj i vrlo zanimljiv čovjek! Dobro kaže. Odrastao sam u Rovinju, dolazio često u Pićan s mojim pokojnim ocem, koji isto tako leži na pićanskom groblju, gdje imamo obiteljsku grobnicu. Pradjed je bio načelnik Pićna, a djeda možete pronaći i u Istarskoj enciklopediji. Postoji i ulica u Pazinu koja nosi njegovo ime. Obitelj Zidarić vuče korijene iz Lindara, Pićna i Pazina. Njegujem tu prošlost i stalno čeprkam po tome. To me opušta i volim to od malih nogu.

- Kao mali sam se već zaljubio u Pićan, koji je potpuno drugačije izgledao, kao i cijela Istra. Imao sam želju i volju spojiti svoje obrazovanje i vokaciju s Istrom, a kasnije i cijelom Hrvatskom, što i danas uspješno radim. Priče, legende, mitovi su stalno prisutni u mojem životu. Evo, baš sam danas ujutro pronašao jedan krasan medaljon sv. Benedikta koji na poleđini nosi ružu umjesto križa, a umjesto latinskog ugravirana je glagoljica. Zar nije to zanimljivo?

- Jesu li Pićanština i cijela Istra mističnije ili u tome drugačije od ostatka zemlje? U sredinama s jakim katoličkim utjecajem manje su žive te poganske legende i likovi?

- Uh, kako odgovoriti kratko na ovo pitanje. Načelno ću reći da toga u Istri ima zaista puno; od suptilnih energija i energetskih pravaca, tzv. Zmajevih brazdi, alkemijskih simbola u Gračišću, posebne izgradnje crkvica koje se nalaze na linijama, Sv. Foške, toplomjera, Jure Granda, Sv. Romualda, Gusara Morgana, Histra, biske kao druidskog napitka, mumija, priča i legenda o krsnicima, štrigama, divovima, morama…

Dakako, uz etablirane vjerske vrednote se javljaju i podaci o "istarskom vampiru", vjerojatno žrtvi jednog od osam oblika bolesti porfirije, o navodnoj prepoznatljivosti utjecaja templara kod izgradnje crkve u Gračišću, o zavjeri vezanoj uz neuobičajenu sklonost Pape spram Pićna, te nepreglednom nizu mitskih bića koja ovdje navodno obitavaju stoljećima.

Atila u Istri, Zeusovo blago, tajna plemena Histri i pradavni solarni opservatorij Maklavun - samo su neke teme oko kojih se spore povjesničari kao i istraživači amateri. Ima, dakako i nespornih dostignuća koja spadaju u Istru, a za njih se gotovo i ne zna.

- Iza LegendFesta ostala je i vrijedna izdavačka produkcija, a najavljujete i novu knjigu, videouratke, fotoizložbe. Tu je i znanstveni rad Elis Baćac, vaše suradnice, a festival je vjerojatno utjecao i na otvaranje Centra za nematerijalnu baštinu Istre upravo u Pićnu.

- Da, točno je sve to. Uspjeli smo dosad objaviti tri male knjižice s legendama, pričama i mitovima Istre koje su prevedene i na engleski jezik. Autori tekstova su naši priznati etnolozi Luka Šešo i Tomislav Pletenac, te vaš kolega novinar Davor Šišović. Nažalost, velika knjiga naslova "Mitski svijet Istre" stoji kod mene doma i čeka bolja vremena, kad će biti više sluha zajednice i novca za njeno tiskanje. Tri godine već dobivam odbijenice od Ministarstva kulture, Istarske županije i ostalih institucija.

Elis Baćac je divna prijateljica i izvrsna poznavateljica baštine koja se podjednako daje u cijelu ovu priču oko istraživanja, pisanja, terenskog rada i festivala. Izrasla je kroz ovaj festival. To i jest cilj ovakvih akcija koje imaju neko trajanje i ostavljaju iza sebe divne i obrazovane ljude. Pored knjige, Drago Plečko i ja smo odavno napravili sinopsis za dokumentarni film "Tajanstvena Istra" koji isto čeka bolja vremena.

- Posebno sam ponosan na potprojekte LegendArt i LegendExpo. Prvi je platforma s kojom sam ušao u osnovne škole, te se zainteresirane škole javljaju na natječaj i sudjeluju tako što njihovi učenici, kroz nastavu hrvatskog jezika te likovne i glazbene kulture, cijelu godinu uče i stvaraju na teme nematerijalne baštine svojih županija. Nagrađene radove objavljujemo na web stranici festivala, izlažemo na festivalu… LegendExpo je putujuća izložba koja "hoda" po Hrvatskoj i prikazuje legende, mitove i priče kroz slike, fotografije i videouratke eminentnih ilustratora te mnogih drugih. Drago mi je da je CENKI otvoren upravo u Pićnu.

- Pred festival u Pićnu okupite mještane na dogovor, kako da sudjeluju u organizaciji ili kao akteri festivalskih inscenacija, voditelji prodajnih štandova. Kakav je odaziv i u čemu se najbolje pronađu?

- Iza nas je niz sastanaka svake godine, mailova, dogovaranja, terenskog rada, istraživanja… Moja je namjera od samog početka da festival predstavi samo vrh sante leda koju gradimo konstantno. Nastojim izbjeći štandove s ćevapima, šećernim vatama, helij balonima i predstaviti izvorne proizvode. U tom segmentu još uvijek nisam uspio do kraja ali, eto, idemo k nečemu. Sav posao oko štandova, prodaje, smještaja obavlja Općina Pićan i ne miješam se u taj dio. Do sada imamo odličnu suradnju.

Ove godine imamo i poseban sajam OPG proizvođača Istre. Da odlično surađujemo s lokalnom zajednicom svjedoči i nedavno međunarodno priznanje LegendFestu - EFFE kvalitetna marka za 2015. i 2016. godinu te uvrštenje u platformu Europa za festivale, festivali za Europu, koja okuplja festivale koji se odlikuju umjetničkom predanošću, uključenošću u lokalnu zajednicu, europskim vrijednostima i međunarodnom prepoznatljivošću.

LegendFest je 2013. nagrađen i nagradom Simply the Best -Udruge turističkih agencija Hrvatske. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter