Osam restorana nude tri slijeda i vino za 120 kuna

Eros Sorić, Enrico Cernecca i Dušan Černjul (Dejan ŠTIFANIĆ)
Eros Sorić, Enrico Cernecca i Dušan Černjul (Dejan ŠTIFANIĆ)

Večerom u šišanskom restoranu Bodulka u četvrtak počinje drugi dio 5. Istra gourmet toura u kojem do 27. travnja sudjeluje osam slovenskih i hrvatskih restorana u Istri. Nudit će se tri slijeda i desert s čašom vina poslije jela za 120 kuna, odnosno 18 eura, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare tajnik Obrtničke komore Istarske županije Eros Sorić, potpredsjednik Komore Enrico Cernecca i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dušan Černjul.

U prvom dijelu Toura, koji je počeo jesenas, sudjelovale su konobe, a one najuspješnije bit će proglašene u četvrtak u Bodulki.

- Nastavljamo s restoranima. Osim OKIŽ-a, u manifestaciji sudjeluju obrtničke komore Kopra i Sežane. Cilj nam je približiti se građanima, a restoraterima su otvorene ruke, te će moći prikazati kako tradicionalnu, tako i modernu kuhinju. Postoji edukativni i natjecateljski dio manifestacije koja se pokazala uspješnom budući da su restorani uvijek popunjeni, rekao je Cernecca.

Černjul je dodao da ovakve manifestacije mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete enogastronomije u Istri.

-Ponosan sam na Istru i na prvu Michelinovu zvjezdicu koja je dodijeljena restoranu Monte u Rovinju, članu naše komore. To je rezultat rada svih gastronoma. Osim što Tour doprinosi razvoju enogastronomije u Istri, važno je i druženje ugostitelja, rekao je Černjul.

Na pitanje je li na rast BDP-a utjecala i povećana potrošnja u istarskim restoranima, Černjul odgovara da je u prva dva ovogodišnja mjeseca teško govoriti o porastu potrošnje. No, prošla je godina bila dobra za restoratere.

- Svima je bila bolja prošla, ali i ova godina. Ugostitelji su puno uložili u objekte, renovirali ih, nabavili novu opremu i zaposlili više radnika. No, pitanje je kako će povećana stopa PDV-a utjecati na njihov rad, rekao je Černjul.

Cernecca je podsjetio da je Hrvatska obrtnička komora podigla ustavnu tužbu jer su ugostitelji koji ne pružaju uslugu smještaja različitim oporezivanjem stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na one koji osiguravaju hranu, piće i smještaj. Ista usluga oporezuje se po različitim stopama PDV-a. Naime, ukoliko gost dođe u restoran ili hotel i ruča a la cart, platit će na tu uslugu 25 posto poreza, a ukoliko je gost hotela i jede u sklopu pansiona, stopa iznosi 13 posto.

Sudjeluje osam slovenskih i hrvatskih restorana u Istri

Drugi dio 5. Istra gourmet toura počinje u četvrtak u 19 sati u restoranu Bodulka u Šišanu, gdje su već sva mjesta popunjena. Tour se nastavlja 2. ožujka u buzetskoj konobi Volte, a 16. ožujka večera će se poslužiti u labinskom hotelu Peteani te 23. ožujka u gostioni Skok u Sežani. U vodnjanskom restoranu Vodnjanka jest će se 30. ožujka, 6. travnja u Špacapanovoj hiši u slovenskom Komenu, a 13. travnja u rovinjskom restoranu Graciano. Tour završava 27. travnja u vrsarskoj Frančiti. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter