Opel u Portugalu predstavio adama

Opel adam
Opel adam

Opel ulazi na rastući trendovski A-segment. Posebno jača svoju prisutnost u A i B-segmentu na kojemu se sada nalaze adam, agila i corsa, nova mokka te meriva.

Adam je dug gotovo 3,7 i širok 1,72 metra. Savršen je za urbane sredine, a zahvaljujući postavkama podvozja i upravljanja, snalazi se i izvan njih. Vozaču i suvozaču na raspolaganju je pregršt prostora što je neobično za mali automobil, a oni i putnici moći će uživati u atmosferi tipičnoj za luksuznija vozila.

Tri različita svijeta opreme ili "raspoloženja" predstavljaju prvu razinu individualizacije. Jam je posve nov i otkačen, namijenjen kupcima kojima su važni moda i stil, glam je elegantan i odmjeren, a svidjet će se osobama profinjena ukusa dok je slam prilično muževan, sportski i urban. Izvana kupci odmah na početku mogu birati između 12 boja karoserije s nazivima koji prizivaju razne kulturološke reference koje će ljubitelji filmova odmah prepoznati, kao što su "I’ll be Black", "Papa don’t Peach", "Purple Fiction", "James Blonde", "Saturday White fever" i "Buzz Light green".

Sa svakom je bojom karoserije usklađen i personaliziran i ključ automobila pa čak i kad vlasnica ili vlasnik parkira adama, jedan njegov iznimno originalan i personaliziran dio uvijek ostaje s njom ili njim. Adamov krov može biti i iste boje kao karoserija, no za kontrastniji je učinak moguće kombinirati tri boje krova s bilo kojom bojom karoserije: sjajnom "I’ll be Black", svijetlom bež bojom "White my Fire" i tamnom i bogatom "Men in Brown". Ukupno se nudi 31 dizajn i boja naplataka u veličinama od 15 do 18 inča, uključujući naplatke Vintage ili Horns koji predstavljaju korak dalje od dizajna klasičnih oblika.

I ukrasi neobičnog zakrivljenog dizajna, poput onih naziva Boomerang, Hurricane, Turbine i Twister, zasigurno će privlačiti poglede. U kabini je također čitav niz mogućnosti personalizacije. Dostupne su četiri osnovne boje: crna, boja kakaa, purpurna i bijela. Kroz veliki panoramski krov može ući pregršt prirodnog svjetla, no stropovi s tiskanim uzorcima ono su što dosad nije viđeno u automobilskoj industriji. Dostupna su tri modela: "Sky" s oblacima, "Fly" s jesenskim lišćem ili "Go" sa zastavom s kvadratićima. Međutim najimpresivniji strop je "Starlight" kojeg sačinjavaju 63 LED žaruljice stvarajući dojam zvjezdanog noćnog neba.

Opel adam nudi i vrhunske tehnologije iz gornjih segmenata. Novi ugrađeni informacijsko-multimedijski sustav IntelliLink koji integrira vlasnikov pametni telefon s automobilom, nova generacija pomoći prilikom parkiranja koja automatski parkira vozilo, upozorenje za mrtvi kut, tempomat i sustav City servo upravljanja samo su dio zanimljivosti unutar adama. Nudeći vozačima visoku razinu praktičnosti i fleksibilnosti, IntelliLink je stvoren za bežično korištenje novih medijskih izvora kao što su pametni telefoni i aplikacije za njih povezivanjem putem Bluetootha ili USB-a. U standardnoj informacijsko-multimedijskoj opremi je sustav CD 3.0 BT s radiom i CD playerom te mogućnosti povezivanja putem USB-a i Bluetootha.

Motorizaciju predstavljaju tri benzinska pogonska sustava: 1,2-litarskim s 51 kW/70 KS, 1,4-litarskim sa 64 kW/87 KS te 1,4-litarskim sa 74 kW/100 KS. Svi su upareni s peterostupanjskim ručnim mjenjačem i mogu dolaziti s tehnološkim paketom ecoFLEX koji dodatno povećava tu učinkovitost.

Početna cijena adama s 1,2-litarskim benzinskim motorom s 51 kW/70 KS iznosi 11.500 eura (preporučena maloprodajna cijena s PDV-om u Njemačkoj). (Mirko VUKOTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter