Odmor u dizajnerskim kućama

Ljetni dnevni boravak
Ljetni dnevni boravak

Svake godine Istra se može podičiti nekom novom kućom za odmor koja oduzima dah i spada u sam vrh luksuza i udobnosti te time Istri, kao turističkom odredištu, daje notu lifestylea kojemu toliko teži zadnjih dvadesetak godina.

Nažalost, takve su kuće na Poluotoku još uvijek rijetkost jer se većina uređuje laički bez pomoći stručnjaka kao što su arhitekti i dizajneri kopirajući neke strane primjere poput meksičkih hacijendi neprimjerenih ovom podneblju.

Srećom, pozitivni primjeri poput nove kuće za odmor Dragana Ružića i njegovog brata pulskog dizajnera interijera Borisa u selu Radetići kraj Svetog Lovreča pokazuju da se stare kuće, ali i one novijeg datuma iz vremena sedamdesetih i osamdesetih godina mogu obnoviti na totalno drugačiji način - a da nije tipična rustika koja je već pomalo dosadila, da se uklapa u ambijent istarskog sela i ne narušava krajolik kako to često biva pri obnovama starih kuća u svrhu turizma. I, što je najbolje, da nije iznimno skupo pa domaćim investitorima gotovo nedostižno.

Ova dizajnerska kuća za odmor, koja će se početi iznajmljivati do kraja ove godine, nudi totalno drugačiji doživljaj odmora na selu. Nije tipičan primjer seoskog turizma. Drugačija je od niza rustikalnih kuća za odmor, a nije ni toliko luksuzna poput skupocjenih vila na osami.

Riječ je o "jednostavnom" dizajnerskom objektu s bazenom koji gostima nudi užitak modernog ambijenta posvećenog detalju i umjetnosti. Predstavlja svojevrsni moderni lifestyle u prirodnom okruženju.

Ujedno, privlači drugačiju klijentelu - urbane goste koji žele mir i tišinu Istre, ali se ne žele odreći modernog dizajna i komfora koji imaju kod kuće. Zanimljivo je da usprkos toj "nadogradnji" ne košta više od klasične kuće za odmor. 

Ujedno, kako nam kaže obitelj Ružić, cilj im je u kuću, koja će biti otvorena cijele godine, privući umjetnike. Naime, dizajner interijera, ali i cvijeća i hrane, Boris, koji potpisuje dizajn ove kuće, želio bi je cijelo vrijeme koristiti kao izložbeni prostor njegovih i tuđih radova, odnosno da bude, kako kaže, "mali bienale". (B. BAN; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter