Objavljena sva četiri albuma Haustora


Ovih je dana Croatia Records objavila četverostruki box set originalnih albuma Haustora, jednog od najboljih novovalnih bendova. Riječ je o sedmom izdanju edicije "Original Album Collection", u kojoj se objavljuju neka od najvažnijih originalnih izdanja najboljih bendova i autora.

Zagrebački novovalni glazbeni sastav Haustor osnovan je 1979. godine, a prestao je postojati 1990. Za ovaj su bend mnogi kritičari isticali da je bio bitno drugačiji od ostatka scene jer su dečki iz benda smatrali da se drugi trebaju mjeriti prema njima, a ne obrnuto. Njihovi albumi smatraju se među najvažnijima u bogatoj novovalnoj arhivi, a njihov utjecaj vidljiv je u brojnim pjesmama bendova iz 90-ih.

Box set sadrži sva četiri studijska albuma Haustora: debitantski album "Haustor" (1981.), "Treći svijet" (1984.), "Bolero" (1985.) te posljednji album "Tajni grad" (1988.).

Korijeni grupe sežu u sastav Komuna, koju su radi neformalnih svirki 1977. godine osnovali Darko Rundek i Srđan Sacher. Haustor je osnovan 1979. godine, a pored autorskog dvojica - Darko Rundek (vokal i solo gitara) te Srđan Sacher (bas), činili su ga gitarist Ozren Štiglić, a kasnije Zoran Zajec (gitara), bubnjar Zoran Perišić, potom Srđan Gulić (prvi, ali nestalni bubnjar bio je Boris Leiner), zatim Damir Prica (saksofon), Nikola Santro (trombon) i Zoran Vuletić (klavijature) uz priključivanje Jurija Novoselića (saksofon).

Debitantski album "Haustor" objavljuju 1981. godine i jasno pokazuju glazbeni pravac kojim će ići, stapajući brojne glazbene žanrova u osebujni alternativni stil. Publiku su osvojili singlom "Moja prva ljubav" koji osvaja i radiopostaje i koji ih i dan-danas obilježava. Iako je na svojim plećima ponijela velik dio zasluga za definitivan proboj Haustora, ta je pjesma, kako je vrijeme odmicalo, grupi postajala svojevrstan kamen oko vrata.

No, na prvijencu su se našli i budući klasici "Mijenjam se", "Tko je to", "'60-'65" i "Crni žbir". Produkciju debi albuma potpisuje lider Parnog valjka Husein Hasanefendić Hus. Na koncertima na kojima su stvarali sjajnu atmosferu, Darko Rundek je unosio i svoja kazališna iskustva. Najvažniji koncert sviraju s još jednim izvrsnim bendom Šarlo Akrobata, a ispred Gang of Foura na zagrebačkom Biennaleu. Nakon toga pod producentskom palicom Stanka Juzbašića snimaju hvaljenu singlicu "Majmuni i mjesec/Zima/Capri". (Z.ANGELESKI)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter