Obilježen advent u katedrali uz Krajcara i Tolju

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Božić je prid vrati i Došašče je tu, pa je ono preksinoć obilježeno i u pulskoj Katedrali jednim prilično opuštenim glazbenim programom u kojoj su publiku zabavili Bruno Krajcar i Marko Tolja. Program je nazvan „Advent u Katedrali“ a pulska je Katedrala Blažene djevice Marije bila puna, slično kao i na prethodnim adventskim koncertima u Svetim srcima kada su uz Krajcara nastupili Tedi Spalato i Davor Radolfi.

Krajcar, koji je ovu cijelu priču pokrenuo 2012. nastupio je za klavirom uz pratnju riječkog saksofonista Denisa Razumovića Razza te su večer otvorili stihovima iz Starog zavjeta. Krajcar je nastavio nizati svoje dobro poznate pjesme od kojih su neke na stihove poznatog pulskog pjesnika i njegovog prijatelja Daniela Načinovića. Prisjetio se i svetog Nikole kroz pjesmu koju je prije osam godina napisao za zbor Zaro.

Pjevao je i o vinu, a imao je i jednu gošću, mladu pazinsku pjevačicu Mirtu Krsnik čiji je nastup popraćen velikim aplauzom. Njeno prisustvo Krajcar je iskoristio i za izvedbu pjesme „Radujte se, narodi“ na engleskom koju je unatrag nekoliko godina prepjevao Načinović kako bi se ta i druge hrvatske božićne pjesme predstavile svijetu. Krajcar je uspostavio jaku dobru komunikaciju s publikom kroz svoje pjesme koje nisu uvijek vesele.

Rođeni Riječanin Marko Tolja u Pulu je preksinoć stigao iz Zagreba i kako je sam priznao, iznenadila ga je hladnoća u Katedrali. Nije bio jedini, no isto tako ta hladnoća ga nije spriječila da napravi lijepu atmosferom što je uspješno započeo Krajcar. Tolja je nastupio uz pratnju riječkog gitariste Zorana Majstorovića i nakon kratkog nastupa s Krajcarom i Razumovićem, njih dvojica ostali su zabavljati publiku što Tolji nije bio ni najmanji problem. Mladi Tolja je nevjerojatno samouvjeren no ne i pretenciozan te ima u sebi pravu dozu duhovitosti i nenametljivosti koja mu služi kao glavno oružje u komunikaciji s publikom.

- Hvala vam što ste nas toliko razmazili da ovoga možemo živjeti, poručio je Tolja zadovoljnoj publici.

Brojna publika ga je odlično prihvatila a možda je najsimpatičniji trenutak zbog svoje spontanosti bio kada je Tolja pitao ima li Pula himnu na što je dobio negativan odgovor. No, netko je onda iz publike krenuo pjevati „Krasnu zemlju“ a ugodno iznenađeni Tolja naćulio je uši i prvo krenuo „dirigirati“, a onda je uzeo mobitel i sve to lijepo snimio uz obećanje da će staviti na Facebook. Bio je to jedan lijep spoj vještog izvođača ali i dobro potkovane publike. Tolja je u svom bloku uglavnom nizao svoje hitove, swing i pop pjesme svaku predstavivši prethodno. „Kad od tebi budem pričao“ tako je napisana za sve bivšeljubavi, a za „Živi“ se unaprijed ogradio da uvijek zezne tekst. Od božićnih pjesama odabrao je Berlinovu „White Christmas“.

Na kraju su se svi zajedno našli opet na bini da bi publiku počastili i s nekoliko hitova Olivera Dragojevića koje je napisao upravo Krajcar, a priključila im se opet i Mirta Krsnik. Zadnja pjesma koja je ujedno bila i poruka cijelog nastupa zvala se „Svim na Zemlji mir i veselje“. Glazbeni program je bio gotov, no tada je došlo vrijeme za besplatno kuhano vino, fritule i kroštule na trgu kod Katedrale. Producent ovog događaja je bio Daniel Sponza, pokrovitelji su Grad Pula i Turistička zajednica Grada Pule te Istra Cement Nekretnine. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter