Novigradske ulice u znaku astro partyja Lunasa

S lanjskog astro partyja Lunasa (Kristian Macinić)
S lanjskog astro partyja Lunasa (Kristian Macinić)

Osmo izdanje manifestacije Astro party Lunasa u Novigradu održat će se u petak i subotu s početkom u 20.30 sati na Velikom trgu i Parku Novigradske biskupije. Manifestacija se temelji na elementima astronomije, romantike, mistike i mitologije, a posebna atmosfera stvorit će se tako što će trg i park, kao i prethodnih godina, biti bez javne rasvjete, osvijetljeni tek svijećama i bakljama.

Oba dana manifestacije program će započeti promatranjem zalaska sunca, uz zvuke flaute i violine, a uslijedit će znanstveno-popularna predavanja u atriju Muzeja Lapidarium.

U petak će Korado Korlević održati predavanje na temu "Zvjezdane staze – sljedeća tri milijuna godina", dok će tema predavanja Davora Šišovića u subotu biti "Suživot s mitskim bićima Istre". Od 22 sata nadalje na nekoliko lokacija odvijat će se vizualno-scenski performansi, vatreni showovi i drugo. Posebnost manifestacije su i takozvani "ljubavni krjesovi", po uzoru na običaj koji su prakticirali drevni narodi, a riječ je o krjesovima koje su preskakali mladi zaljubljeni parovi držeći se za ruke. Ako bi krjesove preskočili bez da ispuste partnerovu ruku, bio bi to znak da je njihova veza uspješna i ima budućnost pa će za ovakvu "provjeru" imati prilike i publika.

Također, posjetitelji će u parku teleskopima moći promatrati nebeska tijela, uz objašnjenja astronoma iz Zvjezdarnice Višnjan. Prvi put će biti priređena i videoinstalacija pod nazivom "Upoznajmo Sunčev sustav", koja će posjetiteljima pomoći da steknu širu sliku onoga što će promatrati teleskopima. Oba će se dana na maloj pozornici na Velikom trgu od 22 do ponoći odvijati glazbeni program, prve večeri dua Meritas, a druge DJ Dejvida.

Bit će upriličen i mali izložbeno-prodajni sajam prigodnih rukotvorina, kreativna likovna radionica pod vodstvom članova galerije Agata, a i zvonik će biti "presvučen" videomapping projekcijama.

Organizator je Turistička zajednica uz podršku Grada Novigrada. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter