Novi film Woodyja Allena od četvrtka u kinima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Film Oskarovca Woodyja Allena, komedija "Jasmine French", najavljen kao redateljeva posveta klasiku "Tramvaj zvan čežnja", premijerno se prikazuje večeras u Cinestaru Novi Zagreb, a od četvrtka, 28. studenog, počinje se prikazivati u hrvatskim kinima.

Woody Allen u svojoj novoj 'komediji s dramskim elementima i obratno' iz New Yorka seli u San Francisco, gdje nakon rastave braka od bogatog muža stiže i glavna junakinja njegova filma, koju glumi Cate Blanchett. Nekadašnja pripadnica visokog društva i bogatašica s Manhattana živi kod sestre i u pokušaju da ponovno stane na noge "s koktelom u jednoj ruci i tabletama u drugoj" izlazi s mnogim muškarcima, želi izgraditi karijeru i živjeti 'pravi' život. Kritičari film svrstavaju među ponajbolje Allenove uratke proteklih godina, a puni su hvale i za ulogu Blanchett kao jednu od najjačih u njezinoj karijeri.

S filmom "Tramvaj zvan čežnja" uspoređuju ga zbog slične radnje, ali i zbog prethodnih uloga glavnih glumaca u kazalištima - Alec Baldwin je na pozornici glumio Stanleya Kowalskog, a Blanchett je bila uspješna u ulozi Blanche DuBois.

U pripremi za ulogu Allenove antiheroine Blanchett je, kako je rekla, puno promatrala ljude, ali i popila dosta rosea.

- Razmišljala sam i o financijskom skandalu Madoff koji je bio vrhunac gospodarske krize, što je ostavilo posljedice na mnoge. Puno je žena poput Jasmine, pratila sam kako se ponašaju, ali kao glumica i analizirala odnose u kojima se nalaze. Jedino su ona i Sally Hawkins, kao glavne glumice, tijekom snimanja imale uvid u potpuni scenarij.

Uz njih u filmu glume i Alec Baldwin, Peter Sarsgaard, Bobby Cannavale, Louis C.K., Andrew Dice Clay i drugi. Film je sniman prošle godine u New Yorku i San Franciscu, a od svjetske premijere u srpnju ove godine zaradio je više od 32 milijuna dolara. Woody Allen je sedam puta bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg redatelja, a osvojio ga je za "Annie Hall".

Od petnaest nominacija u kategoriji najboljeg originalnog scenarija, osvojio je tri Oscara, za filmove "Hannah i njene sestre", "Ponoć u Parizu" te "Annie Hall", koji je osvojio Oscara i za najbolji film. U distribuciji "Discoveryja" film će se najprije prikazivati u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Varaždinu i Dubrovniku, te od 5. prosinca u Splitu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter