Noćas je Dimensions bio u znaku živih svirki i nastupa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudeći prema noćas viđenom na svih osam pozornica, čini se da će posjećenost ovogodišnjem jubilarnom petom Dimensions festivalu (uključujući i rasprodanu Arenu na koncertu otvaranja Massive Attacka i Kamasija Washingtona), biti rekordna, tim više jer je slične gužve dosad bilježio stariji festivalski 'brat' Outlook, koji na istim lokacijama počinje već u srijedu.

Druga festivalska večer bila je u znaku živih svirki i live nastupa. Na glavnoj pozornici 'The Clearing' odmah nakon ponoći nastupio je eksperimentalni elektronski/jazz-fusion sastav Moritz von Oswald Trio, s jednim od začetnika 'afro beata' Tonyem Allenom na bubnjevima, Maxom Louderbauerom te samim osnivačem trija Oswaldom. Publici su se predstavili ostvarenjima s posljednjeg albuma "Sounding Lines", zanimljivom kombinacijom dub, reggae i afro zvukova. Nakon njih na istoj pozornici, pred bitno više publike, nastupilo je najstaknutije festivalsko ime - čikaški pionir housea Larry Heard aka Mr. Fingers. Nakon 20-godišnje pauze, Mr. Fingers predstavio se mješavinom housea, soula i funka.

Na pozornici 'The Void', nakon pionirke berlinske techno i house scene DJ-ice Tame Sumo, a prije poznatog techno DJ-a Marcela Dettmanna, natisnuta publika odlično je prihvatila nastup Vriginie (live) uz podršku Steffi & Dexter, dok je pozornica 'Moat' tradicionalno ugostila energične techno izvođače - ovaj put istaknutog kanadsko-britanskog producenta i DJ-a Richiea Hawtina, koji je posjetiteljima od 2 do 4 ujutro ponudio stopostotni techno set. Prije njega za pultom su mnoštvo rasplesali njegovi mlađi techno kolege Ekstrakt i Rodhad.

Večerašnji line-up skrojen je za štovatelje nešto istančanijih zvukova. U live setu Stevea O'Sullivana na glavnoj pozornici 'The Clearingu' (od00.45 do 01.45 sati) posjetitelje očekuju njegove istovremeno minimalističke i soul klupske trake, obilno potpomognute dubokim dub bass linijama, a naslijedit će ga (od 2 do 3.30 sati) plesni američki projekt petorice braće Burden - Octave One. Mješavinu britanskog i europskog electra s klasičnim detroitskim zvukom donijet će od 4 do 6 sati ujutro  DJ Stingray na 'Moatu', a na pozornici 'Mungo's Courtyard' od 1 do 2.30 sati zajedno će nastupiti mračni britanski producent The Bug i izraelska MC Miss Red. Na istoj pozornici nešto ranije, od 22.30 do 23.30 sati, naći će se i Gaika, vokalist i producent iz Brixtona poznat po interesantnom elektronskom spoju grimea, dancehalla, garagea, hip hopa i R&B-a. Valja spomenuti i domaće snage Sirupa i regije koje će zavladati najmanjom, ali vizualno najposebnijom pozornicom zvanom 'Noah's Ballroom' - od 21 do 6 sati ujutro redom će nastupiti Vitanov & Ognjem, Mislav & Pytzek, Ali Güney & Damir Zekiri, Arsen Pavešić, Bebetto i Borut Cvajner. Headliner, pak, sutrašnje, zadnje festivalske večeri je australski future-soul kvartet Hiatus Kaiyote, koji nastupa na 'The Clearingu' od 23 sata do ponoći. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter