Newsweek ukida tiskano izdanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Newsweek, američki tjednik s 80-godišnjom tradicijom, svoje će posljednje tiskano izdanje u Sjedinjenim Državama objaviti 31. prosinca, a od 2013. godine bit će dostupan samo u digitalnom obliku, objavio je časopis u četvrtak. 

U međuvremenu, tjednik koji će se zvati Newsweek Global, ubrzano će širiti svoja internetska i tablet izdanja, navodi Tina Brown, utemeljiteljica portala The Daily Beast. Taj internetski portal iz obitelji Newsweek sada ima više od 15 milijuna posjeta na mjesec, što je 70 posto više u odnosu na lani. 

S nostalgijom Brown piše da je teška bila odluka odustati od tiskanog izdanja i "jedinstvenog stresnog uzbuđenja cijele redakcije svakog petka satima prije prijeloma".  No, visoki troškovi tiskanja i distribucije drugog najjačeg američkog tjednika nakon Timesa te pad prodaje i oglašavanja stvorili su gubitke. 

Washington Post Company je 2010. prodao tjednik Sidneyu Harmanu koji se tri mjeseca kasnije spojio s portalom Daily Beast, prenosi BBC. 

Tina Brown, bivša urednica časopisa Vanity Fair i The New Yorker, ističe da je korištenje tableta raslo među čitateljima Newsweeka kojih se u SAD-u krajem 2012., očekuje 70 milijuna, a prije dvije godine bilo ih je 13 milijuna. 

Newsweek Global bit će jedinstveno, svjetsko digitalno izdanje koje cilja visokopokretnu publiku, vodeću u oblikovanju javnog mnijenja i željnu svjetska zbivanja pratiti u sofisticiranu kontekstu, piše The Daily Beast.

Časopis će se financirati internetskom pretplatom, čija je mjesečna cijena 3 dolara (17,20 kn). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter