Najveći tartuf: Zigante još drži Guinnessov rekord

Zigante je uzvanicima na svečanoj večeri naribao dva tartufa kapitalca (G. Č. Š.)
Zigante je uzvanicima na svečanoj večeri naribao dva tartufa kapitalca (G. Č. Š.)

Giancarlo Zigante, poznat po pronalasku najvećeg tartufa na svijetu, Guinnessovog rekordera iz doline Mirne teškog 1,31 kilogram, kaže da još uvijek drži svjetski rekord u ovoj kategoriji. Četrnaesti rođendan Guinnessovog rekordera proslavio je svečanom večerom u Livadama sa željom da mu još dugo, dugo nitko ne preotme ovo prestižno priznanje osvojeno 1999.

Razloga za slavlje bilo je više jer je Giancarlo Zigante godine postao i vlasnik, doduše neslužbene, titule organizatora najdužeg sajma tartufa na svijetu. Tradicionalni Dani Zigante tartufa protegnuli su se na čak sedam jesenskih vikenda.

Upravo je ova manifestacija, kaže Zigante, proslavila Livade u cijelom svijetu kao centar istarskoga bijelog tartufa.

Zigante je uzvanicima na svečanoj večeri naribao dva tartufa kapitalca, jedan od oko 20 i drugi od 30-ak dekagrama težine. Za pripremu svih jela utrošio je ukupno kilogram i pol skupocjene podzemne gljive u vrijednosti od oko dvije tisuće eura i time obilježio četrnaestu obljetnicu pronalaska najvećeg tartufa na svijetu.

Rođendan kapitalca svjetskog glasa pratila je i vrhunska enogastronomska simfonija; vina iz Hrvatske, Slovenije i Italije i meni od šest sljedova na bazi tartufa, francuskih imena, ali istarskih namirnica. Vrhunski kuhar Damir Modrušan i njegova ekipa pripremili su prave gastro poslastice.

Među ostalim, mlačni brioš punjen guščjom jetrom na podlozi od buče uz dodatak kreme od aceta balsamica i meda s bijelim tartufom, kao i janjeće kotlete kuhane u vakuumu, uz dodatak sotea od čičoke te kreme od kestena i porta s bijelim tartufom. Upravo su janjeći kotleti oduševili opernog pjevača Ronalda Brausa, Rovinjca s privremenom zagrebačkom adresom, prvog i za sada jednog Istranina koji nastupa u popularnom televizijskom showu "Ples sa zvijezdama".

- Koncentrirao sam se na namirnice iz Istre, na gljive poput lisičarki i crnih truba, masline, stabljike celera, skutu, orahe, lješnjake, sve namirnice koje pašu s tartufom. Janjetinu smo pripremili na specifičan način. Kuhali smo je u vakuumu osam sati tako da je izgledala kao da je sirova, a zapravo je bila termički obrađena i mekana kao maslac, povjerio nam je Modrušan, uvjeren da istarska kuhinja može postati itekako atraktivan izvozni brend. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter