Najbolji pizzaiolo u Hrvatskoj je Mario Prosečki iz Varaždina

Mario Prosečki s članovima žirija
Mario Prosečki s članovima žirija

Na danas održanom 3. Otvorenom prvenstvu Istre za najboljeg pizza majstora «Mainardi Pizza kup Istra» koji se održavao u sklopu otvorenog sajma Promohotel u Poreču, pobijedio je Mario Prosečki iz Varaždina. Osim što je odnio titulu najboljeg pizza majstora u Hrvatskoj, za nagradu će Prosečki imati prilike braniti boje Mainardi tima na Svjetskom prvenstvu pizzaiola «Trofeo Caputo» u Napulju. Drugi je bio Edo Osmić iz Labina, a treće plasirani Emanuel Melon iz Petrovije kraj Umaga.

Pizze od vrhunskih namirnica

Iz šatora gdje se održavalo natjecanje širio se prepoznatljiv opojan miris koji je privukao mnoge znatiželjnike. Organizatori Tvrtka Mainardi i napolitanski mlin Caputo, pod pokroviteljstvom napoletanskih pizza majstora APN, imao je pune ruke posla.

S najboljim namirnicama poput lososa, umaka od napuljskih rajčica, pršuta, neizostavne mozzarelle, ombola… dvanaest natjecatelja pristiglih iz raznih dijelova Hrvatske, ali i susjednog Kopra i Trsta pripremalo je vrhunske delicije. Svaki natjecatelj na raspolaganju je imao točno 15 minuta da spravi ono što si je zacrtao u glavi, a prema kriterijima morao je ispeći dvije pizze istovremeno, jednu za žiri, a drugu za publiku, po mogućnosti napolitanu kojom je mogao dobiti i 25 bodova više.

U žiriju eminentni stručnjaci

Eminentna imena iz svijeta gastronomije pratila su svaki korak, a greške su se kažnjavale negativnim bodovima. U žiriju su sjedili Stefano Cosattini, poznati kuhar ovjenčan dviju Michlenovim zvjezdicama, Gianni Colaon koji je tri puta proglašavan svjetskim pizza prvakom, ali i njegov kolega Antonio Ferraro koji osim krune majstora pizza clasice spravio i onu najveću na svijetu, čak 1600 metara dugu uvrštenu i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Natjecateljima stoga nije bilo lako odnijeti ispečene pizze za stol, objasniti sastojke, i sa strepnjom nadgledati svaki izraz lica stručnjaka koji su ih ocjenjivali. A gledalo se doslovno sve, pa čak i dok se sama pizza žarila u krušnoj peći. Taj posljednji zadatak pripao je Kristini Halužan, prošlogodišnjoj pobjednici i najperspektivnijoj pizza majstorici u našim krajevima.

S druge strane, publika se nije mogla odlučiti koja je pizza bolja, jer je za njihova nepca ovo je bilo savršenstvo okusa i mirisa koje teško da će pronaći u lokalnim ugostiteljskim objektima. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter