Najbolja izdanja hrvatske vinske literature


Vinska literatura namjenjena je svima onima koji tek sada upuštaju u svijet vina, ali isto tako i onima koji već posjeduju veliko iskustvo i znanje a žele se i dalje informirati i educirati jer je vino važan dio kulture življenja kako u Istri tako i u cijeloj Hrvatskoj. Jedan od preduvjeta upuštanja u golemi svijet vina je svakako poznavanje lokalne vinske sredine, a prvenstveno se to odnosi na domaće sortimente i geografske značajke regije. Jedno od najznačajnijih djela vinarske literature koje se podrobno bavi upravo tim temama je Atlas hrvatskog vinogradarstva i vinarstva, djelo prof. dr. Nikole Maroševića. 

Vino od A do Ž

Može se reći kako je ovo djelo zapravo avantura hrvatskog vinarstva kroz povijest uključujući brojne političko-državne i geoklimatske prepreke koje su se našle na putu. Ukoliko želite dobiti cjelovit pregled vinarstva i vinogradarstva ovoga područja onda je ova knjiga najbolji izbor. Nešto jednostavniji i ne toliko opsežan prozor u svijet vina nudi djelo više domaćih autora, a pod uredničkom palicom Koraljke Penavin pod nazivom Vino A-Ž. Ovaj ilustrirani leksikon od 900 leksikografskih jedinica popraćenih s više od 200 raznih fotografija i zemljovida upoznat će vas sa svim aspektima vina i ukloniti svaku nesigurnost pri vašim malim vinskim razgovorima. Uvodni dio knjige uključuje općenite pojmove i sadržaje o vinu dok je drugi dio koncipiran kao abecedno posložen vinski leksikon što pruža lakoću pronalaženja odgovora na najvažnija pitanja o vinskoj kulturi. Svi oni zainteresirani za sami proces proizvodnje vina i uzgoja specifičnih regionalnih sorti vinove loze nikako ne smiju zaobići Vina Hrvatske autora Ante Krstulovića koji je na više od 200 stranica predstavio najbolje hrvatske vinare i vinogradarske regije. Tek kada prođete kroz zadnje stranice ove knjige dobit ćete dojam koliko bogatstvo leži u hrvatskim vinima. Knjiga Vinske priče osječkog novinara i vinoljupca Željka Garmaza bila je u konkurenciji za najbolju europsku knjigu o vinima izvan Francuske. 

Za sve ljubitelje vina

Vašu će pažnju odvesti daleko od stručnih termina i zaokupiti mnoštvom kratkih priča i nepoznatih detalja o vinima i vinarima diljem Hrvatske poput onih tko je najpopularniji vinar koji uopće ne pije te čija vina imaju posvetu Jean Luc Picarda iz Zvjezdanih staza. Hrvatski sommelier klub je isto tako nedavno izdao prvi Priručnik za sommeliere, jedinstveno djelo u toj kategoriji. U ovom ćete priručniku iz prve ruke iskusiti što znači biti sommelier, ali isto tako naučiti puno toga o domaćim i svjetskim vinima, ali i o drugin pićima poput destilata, piva, kava i čaja, enogastronomiji, degustaciji vina. Ovaj interesantan priručnik sa čak 260 stranica objedinjuje osobna iskustva, stručnu terminologiju, proizvodnju vina, zakonodavstvo, ukratko, vino od početka do kraja koji je idealan za sve ljubitelje vina koji žele dodatno znanje o vinu i svijetu vina, jer obiluje korisnim informacijama o karakteristikama pojedinih sorti i nudi pregled svih važnih svjetskih vinskih regija. 

Ako se ne možete odlučiti odakle krenuti i s kojom knjigom početi, otvorite butelju dobrog vina, bez sumnje će vas odvesti u pravom smjeru.

(PIŠE mr. oecc. Andrea PANČUR)

(PROMO)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter