Na Mjesec će se spustiti rover izrađen u Istri!

Jedan od brojnih modela rovera isprobanih tijekom devetogodišnjih priprema (AU Vidulini)
Jedan od brojnih modela rovera isprobanih tijekom devetogodišnjih priprema (AU Vidulini)

Tvrtka Google objavila je da su u završnicu natjecanja Google Lunar Xprize, za projekt spuštanja rovera na Mjesec, ušla četiri tima od ukupno 33 prijavljena, a u sastavu jednoga od njih, Synergy Moon Teama, je i istarska Astronomska udruga Vidulini!

Google je natječaj objavio prije devet godina, obećavši nagradu od 30 milijuna dolara za tim koji će do Mjeseca letjelicom dopremiti lender koji će se spustiti na Mjesečevu površinu, i iz kojega će izaći rover koji treba prevaliti najmanje 500 metara te na zemlju poslati videosnimku visoke rezolucije.

Vlastita raketa

U prvoj su fazi natječaja 33 tima iz cijeloga svijeta nastojali riješiti financijske i tehničke aspekte zadanog zadatka, no to su uspjeli i dokazima, odnosno dokumentacijom potkrijepili, samo međunarodni Synergy Moon Team, američki tim Moon Express, izraelski tim Space IL, i indijski Team Indus. U borbi za Googleovih 30 milijuna dolara oni sada moraju izgraditi lender i rover te ih do 31. prosinca 2017. godine spustiti na Mjesečevu površinu.

Kako nam prenosi Marino Tumpić, predsjednik Astronomske udruge Vidulini, Synergy Moon Team kojega je i ova udruga dio, okuplja dvjestotinjak pojedinaca, tvrtki, udruga, sveučilišnih profesora, edukacijskih centara i drugih partnera iz dvadesetak zemalja svijeta, koji su devet godina zajedno radili na osmišljavanju rješenja zadanog zadatka, i sada su ga spremni provesti u djelo. Međutim, dok su američki i izraelski tim morali zakupiti prostor u komercijalnim raketama, a indijski tim je također kupio prostor u raketi nacionalne svemirske agencije, Synergy Moon Team je jedini među četiri finalista koji gradi vlastitu raketu, budući da je jedan od članova tima i kalifornijska tvrtka Interorbital Systems kojoj je raketna industrija komercijalna djelatnost.

Zadaća Astronomske udruge Vidulini je koordinacijaaktivnosti unutar cijelog Sinergy Moon Teama, zatim izrada rovera za vožnju Mjesečevom površinom, i izrada orbitera koji će komunicirati s roverom na površini. S obzirom na zadatke koje rover mora izvršiti, kroz minulih nekoliko godina isprobavana su mnoga konstruktorska i tehnička rješenja, a završna inačica prototipa rovera koji će krajem 2017. godine zarolati Mjesecom bit će izrađena i predstavljena u Puli u drugoj polovici sljedeće godine.

Stižu pojačanja

Ostali partneri rade svaki na svojim zadacima, a neposredno pred proglašenje ovih četvero finalista, Sinergy Moon Teamu pridružila su se još četiri tima (Omega Envoy, Team SpaceMeta, Team Stellar i Independence-X) koji do zadanog roka, 1. prosinca ove godine, nisu uspjeli na propisani način prijaviti vlastite projekte, odnosno nisu uspjeli osigurati raketu. Oni su sada dobrodošlo pojačanje za entuzijazmom potpuno prožetu međunarodnu ekipu Sinergy Moon Teama koja će, Marino Tumpić u to nimalo ne sumnja, na kraju na Mjesec ponijeti i nešto što je osmišljeno i izrađeno u Istri!

Idejni začetnik projekta Sinergy Moon Teama je Puljanin Nebojša Stanojević, međunarodni koordinator tima je Miroslav Ambruš Kiš, aktualni direktor tima je Kevin Myrick, a Marino Tumpić je voditelj hrvatskog dijela projekta.

Hrvatski dio tima najbliže surađuje s bosanskohercegovačkim dijelom ekipe, koju predvodi Emir Tanović. Kroz Astronomsku udrugu Vidulini tridesetak je osoba svih uzrasta uključeno u ovaj projekt upućivanja prvog istarskog artefakta na neko drugo nebesko tijelo. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter