Morski specijaliteti na stolu 15 konoba i restorana


U restoranima sjeverozapadne Istre (Bujština) u tijeku su već treću godinu zaredom Dani jadranskih lignji, u kojima se po povoljnijim cijenama nude meniji s više sljedova na bazi lignje u kombinaciji s lokalnim vinima i maslinovim uljima.

Uoči Badnjaka, kada se u našim krajevima njeguje tradicija nemrsa, u 15 restorana i konoba od Savudrije, preko Brtonigle i Umaga do Novigrada nude brojne sljedove hrane na bazi jadranske lignje, a restorane se može posjetiti tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana sve do 6. siječnja.

Ova gurmanska manifestacija nastoji valorizirati cijenjene lignje iz Jadranskog mora koje se lovi upravo u zimskom razdoblju, a smjera k jačanju svijesti o njihovoj vrijednosti u kuhinji, te potiče ugostitelje da osmisle nove, kreativne recepte na bazi te morske namirnice. Od jeftine pučke, gotovo prezrene hrane, lignje su se na Jadranu u posljednjih pola stoljeća preobrazile u omiljeni specijalitet. Imaju delikatan okus po moru i vrstan su medij za najrazličitije okuse.

Mogu se tretirati agresivno; s octom, ljutim papričicama i aromatičnim travama, ali i nježno, s nekoliko kapi limuna i malo vlasca. Male, tanke i mekše lignje bolje su za pečenje cijele, dok su one velike i deblje pogodnije za pripremu jela koja zahtijevaju dulje kuhanje, pri čemu ih je dobro narezati ili zarezati s unutarnje strane. Posebno su cijenjene ako su umjesto mrežom ulovljene posebnom udicom, tzv. peškafondom.

Gostima gurmanske manifestacije želi se skrenuti pažnja i na bitnu razliku između jadranskih lignji te onih patagonijskih ili kalifornijskih, kojima je preplavljeno tržište, premda su prve daleko kvalitetnije polazište za kulinarske pothvate, poručuju organizatori.

Restorani i konobe u kojima se mogu isprobati specijaliteti na Danima jadranskih lignji su: Ancora u Volpariji (Savudrija); Astarea u Brtonigli; Badi u Lovrečici; Buščina u Buščini (Umag); Ma-Ni u Umagu; Melon u Umagu; Mulino u Škrilama (Buje); Navigare u Novigradu; Nono u Umagu; Pergola u Umagu; San Bendetto u Dajli (Novigrad); Santa Andrea u Savudriji; Toni u Savudriji; Vila Vilola u Savudriji i Villa Rosetta - restoran Maruzza u Zambratiji. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter