Modna revija Sposa Newsa: 13 je sretan broj!

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Na stranu praznovjerje, no izgleda da kada je spoza News u pitanju da je 13 doista sretan broj. Tome u prilog govori velika, tradicionalna modna revija vjenčanica koja se sinoć po prvi put održala u Svetim srcima u sklopu manifestacije koja slavi i promovira vjenčanje i koja je bila stilska uvertira u sajam koji će se sljedećeg vikenda u organizaciji modne agencija Tijara održati u Domu hrvatskih branitelja.

Već sam impozantan i sugestivan, pa i romantičan ambijent Crkve najbolja je moguća kulisa, koja je za ove manifestacije kao naručena, jer štogod da se stavi u Sveta srca poprimi tu neku uzvišeniju auru. Uz zvukove Cohenove "Hallelujah" koja je gotovo magično odzvanjala crkvom, reviju je otvorio Zaro XL u svadbenom izdanju.

Članice odjeveno u različite vjenčanice salona vjenčanica "Biba" bila su oku simpatična i uhu ugodna uvertira. Naravno, bila je to glazbena podloga za izlaz malih djeveruša koje, kao i svaki put izmame osmjehe publike koja je te večeri tražila mjesto više. A onda je 13 autora  s 13 vjenčanica ispričalo svoju romatičnu priču kojima je bila zajednička jedna stvar - potpuna neopterećenost trendovima i sloboda u kreiranju.

Svatko je imao svoju mladenku. Vjerne minimalizmu, mama i kćerka iz Laardesigna predstavile su se  pročišćenom vjenčanicom u boji leda koji je plašt i veo pretvarao u produžetak vjenčanice. Multifunkcionalnošću se igrala i Sanja Kaić koji je sa čipkastog korzeta tetralno maknula donji dio od bijelog tila. Katja Kliba ne želi bijeli, već smeđi veo i neo punk mladenku punu slojeva također rješava haljine, jer čeka je tulum, zar ne?

Sivu vjenčanicu puf asimetričnog kroja s torbicom oko struka skrojila je Iva Maglić.  Najavangardniji je kao i uvijek bio mag pletenine Igor Galaš koji je u suradnji sa Sedmom niti & Mario Treščec,  sa svjetskih sajmova svratio u Pulu s mladenkom koja kao da je aterirala iz "Petog elementa" u dugoj ručno bijeloj pleteneoj vjenčanici punoj produžetaka, kojoj je kao kontrast isto tako bila "ispletena" velika ponđa prepuna bisera.

Za Galašem nije zaostajala ni Puljanka Doris Kolić s pletenom končanom vjenčanicom, punom niti i nabora stvarala je harmoničnu ekstravangantno seksipuilnu vjenčanicu koja bi se itekako mogla nositi i nakon vjenčanja. Recikliranjem do pin upa pokazala je vješto skrojena i efektna retro pompozna vjenčanica Vesne Kuiš. No, ipak i prvom su planu, naravno bile jednostavne vjenčanice kojima su se svaka sa ponaosob svojim detaljima priklonila Anja Stehlik vjerna čipki i resicama.

Romantična i pročišćena bila je vjenčanica Ivana Bačelić Sajko,  Marina Herak je šarmirala vrhunskom jednostavnošću dobro usklađene čipke u raznim kombinacijama. Čipkom i ručno uvezanim detaljima na kragni sa stilom nekih jenostavnijih hermetičnijih vremena, predstavila se proslavljena Sonja Lamut, dok je moderna i za njezinim izričaj neobično pročišćena bila vjenčanica  slavne Martine Felje.

A kruna ili najbolji mogući završetak podario je kralj vjenčanica zagrebački dizajner Borisa Pavlina. Kao da je izašla iz bajkke, Borisova haljina prepoznatljiva je po vrhunskoj ručnoj izradi manufakture starih majstora, skupocjenim materijalima i  detaljima u koje će se zaljubiti i one koje romantiku ne vole. arijana Dabo Percan. Pri tom treba naglasiti pogođeni make up i frizure istarskih frizera i vizažista, bez koje mladenka ne može pred oltar.

Ova revijalna Spoza bila je najbolji mogući poklon publici, koja je bila lišena suvišnih plesnih točaka, duge minutaže, ali i nepotrebnog natjecateljskog dijela s vazom i buketom kao nagradom. Odlična organizacija Tijare i Marijane Dabo Perca i Zagrepčanke Ive Tuđe stvorila pokazala da je domaće modne snage mogu stati uz bok razvikanim imenima.

Pravi kolačić, kao onaj iz pekare Concettino u obliku svadbene torte koje je dobio svaki posjetitelj. Nastavak, u sajamskom izdanju slijedi za tjedan dana 31. siječnja i 1. veljače 2015. godine u Domu hrvatskih branitelja u Puli. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter