Među odbijenima Visualia, najveća potpora za Seasplash

Savez udruga Rojca za program Dnevnog boravka Društvenog centra Rojc dobio je 60 tisuća kuna (Dejan ŠTIFANIĆ)
Savez udruga Rojca za program Dnevnog boravka Društvenog centra Rojc dobio je 60 tisuća kuna (Dejan ŠTIFANIĆ)

Brojni programi iz Istarske županije iz segmenta "Inovativne umjetničke i kulturne prakse" zastupljeni su na ovih dana objavljenoj listi potpora ali i odbijenih programa Ministarstva kulture Republike Hrvatske za 2016. godinu. Potporu u ukupnom iznosu od 7.013.600 dobilo je ukupno 235 programa iz cijele Hrvatske, a odbijeno je 188 programa.

Odbijen i VisuLab

Krenimo prvo s lošim vijestima. Prema popisu Ministarstva među odbijenima je desetak manifestacija, programa i projekata iz Istarske županije. Kada je riječ o manifestacijama odbijeni su: 6. Vladimir skate film festival koji u Fažani i Puli organizira udruga Skateboard klub "August Šenoa", pulski Festival Visualia 2016. udruge Sonitus, te Legendfest - festival legendi, mitova i priča Istarske županije, koji se održava u Pićnu u organizaciji udruge Val kulture.

U dijelu projekta odbijena je Revija političkog filma u organizaciji Saveza udruga Rojc, a u kategoriji "Rock glazba: festivali i klupski programi" odbijenicu je dobilo i Društvo naša djeca Poreč za program Stihovima i glazbom slavimo različitost. Tu je i Udruga Metamedij koja nije dobila potporu za Otvoreni studio - Made in Rojc 2016. te seminare "Medijski kultivator - ljetni novinarski kamp; kultura i novi trendovi u novinarstvu". Još se jednom na listi odbijenih nalazi Udruga Sonitus kojoj je odbijen program VisuLab.

U dijelu umjetničke produkcije odbijen je "Puzajući Armagedon" multimedijalnog umjetnika Tomislava Brajnovića, a potporu nije dobio ni riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti za izložbu i seriju performansa Josipa Pina Ivančića "Materijalno.st".

Među dobitnicima Art& Music festival

Kada je o listi potpora riječ, Ministarstvo je za ukupno 235 programa odobrilo ukupno 7.013.600 kuna. U toj skupini je iz Istarske županije najviše izdvojeno za Seasplash - udrugu za promicanje glazbene kulture, umjetnosti i slobode izražavanja, koja je dobila ukupno 100 tisuća kuna i to 80 tisuća za 14. Seasplash festival i 20 tisuća za Seasplash platformu i to u proračunskoj podrubrici "Rock glazba: festivali i klupski programi". Seasplash je dobio i potporu od 15 tisuća za Multimedijsku platformu za edukaciju i razvoj EduSplash/VisuaLab, a u rubrici "Projekti".

Kada je posrijedi segment "Rock glazba: festivali i klupski programi" potporu je dobila i Udruga za promicanje kulture življenja i vrijednosti civilnog društva "Kontakt" i to ukupno 35 tisuća kuna za Art& Music festival 2016. To je gotovo dvostruko više nego što je prošle godine dobio program istog naziva, a kojeg je organizirala Udruga za razvoj kulture i civilnog društva "Art& Music" s potporom Ministarstva od 18 tisuća kuna.

U podrubrici "Manifestacije" potporu od 30 tisuća kuna je dobila i Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana za Cinemaniac. Tu je i Društvo za znanstvenu fantastiku Sfera s potporom od 10 tisuća kuna za 38. dane znanstvene fantastike - Sferakon 2016. Usporedbe radi Sfera je lani za Sferakon dobila pet tisuća kuna. Savez udruga Rojc za Festival samoorganiziranih zborova u Puli dobio je 20 tisuća kuna, a Udruga građana "Mali veliki čovjek" 30 tisuća kuna za 13. festival Sedam dana stvaranja u Pazinu. Pulska Udruga Metamedij dobila je 30 tisuća kuna za Festival Media Mediterranea 18 - Pula 2.0/urbane medijske interakcije, te još 70 tisuća kuna za svoja dva projekta - 30 tisuća za MP3 - otvorenu platformu za promociju, promišljanje i produkciju novih medijskih kultura u Istri te 40 tisuća za "Pula 2.0 - grad metafora".

Potpora za KuC-a Lamparna

Momjanska Vizura aperta za 16. festival Vizura aperta dobila je 40 tisuća kuna ili dvije tisuće više nego lani. Na prošlogodišnjoj je razini ostao Zagrebački plesni ansambl s potporom Ministarstva od 20 tisuća kuna za 17. Festival plesa i neverbalnog kazališta i to za programaciju inovativnih umjetničkih praksi.

U segmentu "Projekti" Udruga i ekomuzej Kuća o batani dobila je 10 tisuća kuna za razvoj iPad aplikacije "Izvorne rovinjske bajke",

U podrubrici "Redovni program" dobitnik je Labin Art Express XXI, koji je za svoj redovni projekt KuC-a Lamparna (2016. - 2018.) dobio 65 tisuća kuna, a Savez udruga Rojca za program Dnevnog boravka Društvenog centra Rojc dobio je 60 tisuća kuna. (Bojana ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter