Mediteranska prehrana povezana s nižim rizikom od ADHD-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mediteranska prehrana povezana je s nižim rizikom od pojave poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje kod djece, utvrdili su španjolski znanstvenici. 

Istraživanje, koje je obuhvatilo 120 djece od kojih je 60 patilo od ADHD poremećaja, prvo je koje se bavilo vezom mediteranske prehrane i ADHD-a kod djece i  tinejdžera i pokazuje da bi neke nezdrave prehrambene navike mogle igrati ulogu u razvoj toga poremećaja. 

Autori istraživanja ističu da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila uzročno-posljedična veza između nekvalitetne prehrane i ADHD-a. 

Jedno od najčešćih mentalnih poremećaja kod djece ADHD pogađa oko 3,4 posto djece i adolescenata u svijetu. Glavni simptomi su hiperaktivnost, impulsivno ponašanje i pomanjkanje koncentracije i liječi se kombinacijom psihoterapije i lijekova. 

Mehanizam koji povezuje nekvalitetnu prehranu i ADHD nije poznat. Neka ranije istraživanja povezivala su prehranu s industrijski obrađenim namirnicama  i onu siromašnu povrćem i voćem s ADHD-om. 

Poznato je da neuravnotežena prehrana može dovesti do manjka željeza, cinka, magnezija, omega 3 masnih kiselina koje pomažu kognitivnom i tjelesnom rastu i čini se da igra važnu ulogu u razvoju ADHD-a. 

Rezultati istraživanja sugeriraju da bi se trebala osmisliti specifična prehrana za oboljele od ADHD-a koja bi mogla poboljšati kvalitetu života pacijenata i obitelji, kažu znanstvenici. 

Mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem i zdravim masnoćama daje potrebne hranjive tvari u idealnim omjerima. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Pediatrics. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter