Medene kućice iz bajke na Božićnom sajmu u Puli

Dolores Kliman u svom slatkom svijetu iz mašte
Dolores Kliman u svom slatkom svijetu iz mašte

Ivica i Marica izgubili su se u dubokoj šumi, a kada je već pao mrak, izgladnjeli i žedni, naiđoše na kućicu iz snova, pardon, kućicu od slatkiša…

Upravo takvu jednu slatku kućicu iz bajke ovih je dana na pulskom Božićnom sajmu ponudila Dolores Kliman. Za razliku od lika iz Grimmove bajke, Dolores nije zla vještica, nego kreativna slastičarka koja već drugu godinu uveseljava male Puljane maštovitim slasticama, točnije kolačima i medenjacima izrađenim bez konzervansa u svim mogućim oblicima.

Krovovi njezinih bajkovitih kućica prekriveni su snijegom od bjelanjaka i šećera u prahu, posuti jestivim srebrnim zvjezdicama. Usto, Dolores nudi i maštovite lizaljke od medenjaka te čokolade, nutele i keksa, kolače, čokolatine, ušećerene jabuke i zdrave kolače od raženog brašna, sjemenki i suhog voća.

- Već desetak godina pripremam kolače, po struci sam trgovkinja, no otkako sam završila tečaj slastičarstva, igram se. Ovo nije klasičan tip slastica, to su suhi keksi koji zadovoljavaju sanitarne uvjete, imaju prirodne konzervanse, med i šećer, a mogu trajati i do godinu dana.

Ljudi su jako zainteresirani, pitaju me kako izrađujem ove slastice, no ja nudim ideju, jer je receptura vrlo jednostavna. Moji proizvodi više su namijenjeni djeci koja su njima oduševljena, a i prikladan su i poseban dodatak nekom daru za Božić, kaže Dolores.

Protekle dvije godine je, izlažući na sajmu, željela ispitati interes tržišta, a budući da on postoji, odlučila je uskoro otvoriti vlastitu slastičarnicu u Puli.

U njoj bi spravljala slastice po narudžbi, odnosno željama kupaca, budući da je uvidjela da na tržištu postoje samo tipski kolači. To nedostaje Puli i to me ponukalo da krenem u biznis, kaže Dolores. A ideja je krenula od vlastite djece koja su uvijek zahtijevala da im mama izradi slatkiše u obliku likova iz crtića. Zato su i ove slastice prava - medena bajka. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter