Massive Attack u pulskoj Areni!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kultna engleska skupina Massive Attack otvorit će 24. kolovoza u pulskoj Areni peto izdanje Dimensions festivala. Ovi začetnici trip-hop pravca skoro 30 godina, još od osnivanja 1988. u Bristolu, slove kao jedan od najutjecajnijih glazbenih kolektiva.

Publika u Areni imat će ih ovog ljeta priliku poslušati u optimalnom trenutku, tik prije izlaska novog albuma, najavljenog za kraj godine. Prije nekoliko dana, pet godina nakon izlaska posljednjeg albuma "Heligoland", Massive Attack je objavio novi EP "Ritual Spirit", kojim najavljuju novi album. Uz Young Fathers, Roots Manuvu i Azekela, na ovom će se izdanju, po prvi put od 1994. i albuma "Protection", pojaviti nekadašnji član benda - Tricky.

Iako se spekuliralo da su svojedobno, početkom 2000-ih, trebali nastupiti u pulskom amfiteatru, Massive Attack je u Hrvatskoj dosad održao čuveni koncert na zagrebačkoj Šalati 6. kolovoza 2003. te šest godina kasnije u zagrebačkom Domu sportova, a njihovi fanovi pamte i koncert na ljubljanskim Križankama 10. srpnja 2008. godine.

Massive Attack obilježili su zvuk 90-ih sjajnim debitantskim albumom "Blue Lines" (1991), nasljednikom "Protection" (1994) te "Mezzanine" (1998), iako je odličan bio i "100th Window" objavljen 2003. godine, a i najšira publika nije mogla svih ovih godina ne čuti njihove pjesme "Unfinished Sympathy", "Teardrop", "Safe From Harm" ili "Angel". O utjecaju govori i podatak da su osnivači benda Robert "3D" Del Naja i Grant "Daddy G" Marshall prodali preko 11 milijuna prodanih kopija i osvojili mnoštvo nagrada.

Dimensions festival svoj će peti rođendan obilježiti zvučnim imenima iz techno, house, jazz i soul svijeta koji će nastupiti od 25. do 28. kolovoza na i uokolo pulske tvrđave Punta Christo. Među ostalim, to su australski future-soul kvartet Haitus Kaiyote, koji su nominirani 2013. za nagradu Grammy za najbolju r&b izvedbu; zatim eksperimentalna jazz-fusion skupina Moritz von Oswald Trio, u kojoj za bubnjevima sjedi nigerijski glazbenik Tony Allen, voditelj Fela Kuti benda, kojeg su Fela Kuti i Brian Eno proglasili ocem afrobeata. Ikone underground house glazbe duo Mood II Swing donijet će svoju selekciju klasika iz 90-tih, a na istom tragu su i Joe Claussell, osnivač njujorških legendarnih Body & Soul večeri te pravi predstavnik čikaške scene - Gene Hunt.

Počast zvuku Chicaga, New Yorka i Detroita koji je oblikovao underground house glazbu, Dimensions festival odaje sljedećim imenima koja dovodi u Pulu: DJ Stingray, Marcellus Pittman, Moodymann, Daniel Bell, Mr K-Alexi… Tu su i nešto mlađi talenti iz SAD-a Kyle Hall, Fit Siegel i Byron the Aquarius. Punta Christo će koncem kolovoza zauzeti i trenutno vodeći techno izvođači Ben Klock, Marcel Dettmann i Rodha°d te nešto eksperimentalniji; Helena Hauff, Andy Stott i Hessle Audiocrew (Ben UFO, Pangaea and Pearson Sound).

Dimensions njeguje istančan, progresivan ukus, a na popisu izvođača nalaze se avangardni glazbenici koji ruše granice između žanrova. Ove godine to su predstavnici afro popa i disca Awesome Tapes From Africa, Youssef Kamaal Trio, zajedno s Henryjem Wuom koji koketiraju s jazzom i funkom, ljubitelji world zvuka Highlife, lucidni Matias Aguayo, zanzibarska pjevačica Mim Suleiman, te funk live dance izvođači Galaxians. S vrha svjetske elektroničke glazbe stižu Motor City Drum Ensemble, Tama Sumo i Jeremy Underground, a o preporodu londonske breakbeat scene svjedoče IG Culture, Namebrandsound, Alex Phountzi i EVM 128. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter